Sähkön käyttö putosi kuin sotavuosina

Suomen sähkön kulutus pieneni viime vuonna enemmän kuin kertaakaan sotavuosien jälkeen. Sähkön käyttö väheni viime vuonna peräti 3,8 prosenttia edellisvuodesta. Syynä oli talouden taantuma, jonka vuoksi teollisuuden sähkön tarve väheni vuoden loppua kohti kiihtyvällä tahdilla.

Sähkönkulutuksen lasku heijasti Energiateollisuuden toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan yleistä talouskehitystä ja syvenevää taantumaa. Joulukuussa teollisuuden sähkön kulutus supistui yli 20 prosenttia vuotta aiemmasta.

-Vuosi oli hyvin poikkeuksellinen. Sähkön käyttö ei ole vähentynyt näin rajusti sitten sotavuosien. Yli kolme prosenttia kulutus on laskenut aiemmin vain yleislakkovuonna 1956 ja vuonna 1947, sanoi Naukkarinen.

Joulukuun syvä sukellus selittyy osaksi teollisuuden lomautusten ajoituksella. Koko viime vuonna teollisuuden sähkön käyttö väheni kuitenkin yli seitsemän prosenttia. Suurin osa kulutuksen laskusta tuli metsäteollisuudesta. Muualla kuin teollisuudessa sähkön kulutus pysyi edellisvuoden tasolla.

Sähköä kulutettiin 86,9 terawattituntia. Teollisuuden osuus sähkön kulutuksesta laski pari prosenttiyksikköä 51 prosenttiin.

Uusiutuvalla yli kolmannes sähköstä

Sähkön kulutusta vähensi myös sateinen ja lämmin vuosi. Viime vuosi oli mitatussa historiassa kuudenneksi lämpimin. Vesivoima saavutti kaikkien aikojen tuotantoennätyksen. Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat toista vuotta.

Sähköstä runsas kolmannes, 36 prosenttia, tuotettiin viime vuonna uusiutuvalla energialla. Hiilidioksidivapaan tuotannon osuus kohosi 66 prosenttiin. Sähkön kulutusta katettiin sen lisäksi mittavalla tuonnilla, jonka osuus sähkön kulutuksesta oli viime vuonna lähes 15 prosenttia.

Naukkarisen mukaan sähkönkäytön jatkokehitystä on nykytilanteessa vaikea ennustaa. Siihen vaikuttaa paljon se, millaisia rakennemuutoksia teollisuudessa tapahtuu.

-Energian saantia ei pidä rajoittaa. Teollisuuden on voitava kehittyä. Se on hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kannalta määräävä tekijä, totesi Naukkarinen. Päästöttömän tuotannon osuus tuotannosta nousee hänen mukaansa yli 80 prosenttiin vuonna 2030, jos teollisuus saa investoida.

Energiateollisuus: Sähkö Euroopan halvinta

Sähkön hinnan nousu Suomessa on Energiateollisuuden mukaan ollut kuluttajahintojen kohoamisesta huolimatta muita Pohjoismaita ja Eurooppaa maltillisempaa. Suomessa sähkön vähittäishinnat ovat Euroopan alhaisimpia. Ostovoimaan suhteutettuna sähkö on toimitusjohtaja Juha Naukkarisen mukaan Euroopan halvinta.

-Pörssisähkön hinta nousi viime vuonna ensin vauhdilla muun energian kallistumisen tahtiin ja kääntyi sitten laskuun syksyllä. Sähkön pörssihinta kohosi 70 prosenttia, totesi Naukkarinen. Markkinasähkön hinta nousi 3,0 sentistä 5,12 senttiin kilowattitunnilta.

Energiamarkkinaviraston mukaan suomalaisen kotitalouskäyttäjän sähkön kokonaishinta kohosi viime vuonna 10 prosenttia 12,45 senttiin kilowattitunnilta. Sähköenergia kallistui 17 prosenttia 6,90 senttiin kilowattitunnilta.

-Suomalaisen kuluttajan sähkön hinta oli ostovoimaan suhteutettuna 38 prosenttia alhaisempi kuin Euroopassa keskimäärin. Toisin sanoen eurooppalaiset kuluttajat maksoivat sähköstä keskimäärin noin 60 prosenttia enemmän kuin suomalaiset, totesi Naukkarinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat