Mainos

Sähkön hintaan tulossa roimia korotuksia

Päästökauppa tuo tänä vuonna ikäviä yllätyksiä useimmille sähkönkäyttäjille. Vesitilanne puolestaan sallisi hinnan alentamisen.

Kuluttajan sähkölaskun arvioidaan kallistuvan vielä tänä vuonna jopa 25 prosenttia. Sähköyhtiöt päättävät korotuksista heti, kun halvemmalla ostettu vanha tukkusähkö on käytetty. Sähkön hintaa nostaa päästökauppa, jonka perusteet ovat jääneet tavalliselle sähkönkäyttäjälle vieraiksi.

Vettä on nyt riittävästi Pohjoismaissa. Aiemmin se näkyi myös sähkölaskussa. Liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäki Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:stä kertoo, että aiemmin sähkön hintaa oltaisiin vastaavassa tilanteessa voitu laskea.

-Voisi sanoa, että ilman päästökauppaa sähkö olisi 15-20 prosenttia halvempaa.

Vanhat luonnonmerkit eivät enää päde sähkölaskussa. Päästökauppa kasaa taivaalle tummia pilviä. Hinta on noussut vuodessa 15 prosenttia. Työkseen sähköä ostavan ja myyvän ammattilaisen ennuste on tyly.

- 25 prosentin korotusvara näyttää olevan jäljellä, toteaa Rantamäki

Rantamäen mukaan suuria tienaajia tilanteessa ovat sellaiset suuret voimantuottajat, joilla on päästötöntä sähköä, eli lähinnä vesivoimaa ja ydinvoimaa. Pohjolan mittakaavassa erityisesti norjalaiset sähköntuottajat hyötyvät tilanteesta hyvin paljon.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös Suomen valtio tienaa sähköllä hyvin.

- Jos kuluttajahinnat nousevat tästä sen 30-40 prosenttia vielä niin valtio tienaa siinä noin 100 miljoonaa euroa arvonlisäverotuottoina joka vuosi, arvioi Rantamäki.

Suomalainen sähkönkäyttäjä maksaa päästökaupassa kalliin hinnan, mutta tämä ei takaa maapallon ilmaston puhdistumista. Saastuttava teollisuus voi paeta Kiinaan tai Intiaan ja tuprutella täysillä sopimusvapaissa maissa.

- Saattaa käydä jopa niin että tällä päästökaupalla maailmanlaajuisesti jopa huononnetaan ilmaston tilaa, Rantamäki sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.