Mainos

Sähkömittarinluku automatisoituu lähivuosina

Vattenfall automatisoi sähkömittarinluvun Suomessa kantaverkkonsa alueella seuraavan kahden vuoden aikana. Sen jälkeen yhtiön 360 000 asiakkaan ei tarvitse enää lähettää tietoja sähkönkulutuksestaan yhtiölle.

Vanha sähkömittari on pian historiaa. Tilalle tulee lukulaite, joka lähettää sähköyhtiölle tiedot sähkön kulutuksesta kuta kuinkin reaaliaikaisesti. Sähkömittarin erillistä lukua ei enää tarvita. Suomen toiseksi suurin sähkönmyyjä Vattenfall pitää automaattista mittarilukua suurena mullistuksena sähkömarkkinoilla.

- Asiakas saa tarkkaa ja täsmällistä laskutusta, nykyisestä arviolaskutuksesta voidaan lopullisesti luopua ja siirtyä todelliseen mittarinlukemaan perustuvaan laskutukseen. Samaten tiedottaminen korteilla tai internetin kautta siirtyy historiaan, toimitusjohtaja Lauri Virkkunen Vattenfallilta kertoo.

Yhtiö saa puolestaan tarkkaa tietoa investointejaan varten sähkönvirtojen kulusta, kuormituksista mutta myös vioista.

- Markkinoille tämä merkitsee sitä, että sähköstä tulee täsmämitattu tuote ja sähkömarkkinoiden toimivuus paranee tätä kautta, koska mittaustieto myös asiakkaan vaihtotilanteessa on helppo saada, Virkkunen kertoo.

Vattenfallin automaattisen sähkönkulutuksen seurantajärjestelmän toimittaa TeliaSonera.

- Teknisesti kyse on siitä, että käytämme kaikille tuttua mobiilipuhelinverkkoa datan siirtoon sähkömittareiden ja Vattenfallin tietojärjestelmien välillä, johtaja Esa Korvenmaa TeliaSonera Finlandilta kertoo.

Sadan miljoonan euron sopimus on Suomen TeliaSoneralle yksi suurimmista koskaan tehdyistä yksittäisistä kaupoista.

Suomen suurin sähkönmyyjä Fortum sanoo yhtiön siirtyvän myös automaattiseen sähkön kulutuksen mittaukseen. Asiaan etsitään yhteispohjoismaista ratkaisua ja aikataulusta tiedotetaan aikanaan.

Helsingin Energia taas kokeilee parhaillaan automaattista mittarinlukua Katajanokalla.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 11.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.