Sähkömarkkinat ontuvat

Sähköenergialiitto Sener on huolissaan sähkömarkkinoiden nykyisestä kehityssuunnasta. Toimitusjohtaja Juha Naukkarisen mukaan on nähtävissä, että kilpailun vaikutus pienkuluttajien sähkön hinnan määräytymiseen uhkaa heikentyä.

Jos näin käy, vuonna 1995 säädetyn sähkömarkkinalain tavoitteet jäävät toteutumatta. Laki pyrki lisäämään kilpailua ja siten avaamaan tietä tehokkaammille ja edullisemmille sähkömarkkinoille. Senerissä katsotaan, että tähän mennessä suuret yritykset ovat pystyneet hyödyntämään avautuvia markkinoita.

Sähköyhtiöiden rakennemuutokset ovat kuitenkin vähentämässä kilpailua sähkön tukkumarkkinoilla. Tätä pidetään ongelmana jakeluyhtiöissä, joiden on hankittava sähkönsä sähköntuottajilta ja muilta tukkumyyjiltä.
-Jos hallitsevassa asemassa olevien sähköntuottajien omistus- ja määräysvalta jakeluyhtiöistä lisääntyy niiden julkisesti ilmoittamien tavoitteiden mukaisesti, lopputuloksesta kärsivät erityisesti kotitaloudet ja pienet yritykset, Naukkarinen totesi Senerin syyspäivillä Helsingissä.

Naukkarisen mukaan tämän hetken kuuma kysymys on, siirrytäänkö muotoutumassa olevaan uuteen markkinatilanteeseen pienkuluttajan ja elinkeinoelämän kannalta hallitusti vai epätasapainoisesti. Hän korostaa, että edessä olevat ratkaisut ohjaavat kehitystä pitkälle tulevaisuuteen.

Omistusrajoitukset käyttöön

Naukkarisen mukaan omistusrajoitukset olisivat paras keino estää sähkömarkkinoiden liiallinen keskittyminen. Ehdotuksen esitti kesällä kauppa- ja teollisuusministeriön asettama työryhmä, jossa olivat edustettuina kilpailuvirasto, sähkömarkkinakeskus ja oikeusministeriö. Työryhmä esitti, että sähkönjakelussa toimivan yhtiön markkinaosuus ei saisi nousta yli 20 prosentin.

-Selkeä markkinaosuuden rajoitusjärjestelmä ei anna sijaa tulkinnoille. Markkinoiden nykyisessä kehitysvaiheessa tällainen ohjaus näyttää parhaiten turvaavan tasapainoisen kehityksen, Naukkarinen vakuuttaa.
Ehdotus omistusrajoitusten kirjaamisesta sähkömarkkinalakiin näyttää kuitenkin vesittyvän. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) on arvioinut, että vertikaalisen integraation haitat voitaisiin estää valmisteilla olevan yrityskauppavalvonnan keinoin. Vertikaalisella integraatiolla tarkoitetaan sähköntuottajien määräysvallan laajenemista jakeluverkkoihin. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat