Mainos

Sähkömarkkinakeskus: sähkölaskut sekavia

Sähkömarkkinakeskus vaatii selkeämpiä sähkölaskuja. Keskuksen mielestä kuluttajan saama sähkölasku ei ole aina tarpeeksi selkeä. Ongelmana on joko se ettei laskussa ole eritelty kokonaissummaa tai erittelyjä on niin paljon, että laskusta tulee sekava. Sähkömarkkinakeskus on tehnyt asiasta aloitteen kauppa- ja teollisuusministeriölle, joka miettii parhaillaan, miten sähkölaskut pitäisi eritellä.

Sahkolinja

Sähkömarkkinakeskus perustelee vaatimustaan mm. sillä, että sähköenergian kilpailuttamista harkitsevat kuluttajat saisivat täten täsmällisempää ja vertailukelpoisempaa tietoa sähkön hinnasta. Laskujen erittely ja sen tarkkuus sähköyhtiöiden osalta vaihtelee tällä hetkellä paljon. Jotkut yhtiöt eivät erittele laskujaan juuri ollenkaan, ja joidenkin yhtiöiden hyvinkin yksityiskohtaiset erittelyt koetaan kuluttajan kannalta sekaviksi. Eräät yhtiöt ovat jo kehittäneet laskujaan ymmärrettävämpään suuntaan.

Sähkömarkkinakeskuksen mukaan laskuista tulisi selvitä ymmärrettävästi jokainen laskun muodostumiseen vaikuttava maksu kulutusmäärineen ja yksikköhintoineen. Lähtökohtana olisi myös se, että kuluttaja voisi tietojen perusteella tarkastaa sähkölaskunsa oikeellisuuden.

Miten sähkön hinta muodostuu ?

Sähkömarkkinakeskuksen aloitteen mukaan uudistuksen perusperiaatteena olisi, että laskun kaksi pääelementtiä eli sähköenergia ja sähkön siirto tulisi esittää laskussa omina erillisinä tuotteinaan. Lasku sisältäisi siten molempien näiden hintaan vaikuttavat maksut ja loppusumman. Sähköenergian ja sähkön siirtopalvelun hinnat koostuvat yhdestä tai useammasta maksusta. Sähköyhtiö saattaa laskuttaa asiakkaaltaan myös muita laskuja kuten mittalaite- ja tehomaksuja. Myös tasauslaskuissa tulisi Sähkömarkkinakeskuksen mielestä olla kolme toisistaan selkeästi erillistä kokonaisuutta: toteutuneen kulutuksen kokonaisveloitus, arviolaskutettu summa samalta ajanjaksolta sekä näiden kahden erotus eli tasausmaksu tai -hyvitys.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.