Mainos

Sähköliiton Lyly vaatii lisää energiantuotantoa

SAK:laisen Sähköliiton puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) pitää tarpeellisena lisätä nopeasti investointeja energiatuotantoon, jotta lähivuosien sähköntarve saadaan tyydytetyksi.

Lylyn mukaan sähkön hinnan nouseminen ennätyskorkealle on osoitus resurssien riittämättömyydestä. Lyly arvelee, että Pohjolaa vaivannut kuivuus voi nostaa sähkön hinnan nykyisestä sadasta eurosta megawattitunnilta paljon korkeammaksi kunhan talvipakkaset alkavat.

Raumalla tänään puhunut Lyly viittasi useiden sähkönjakeluyhtiöiden ilmoituksiin nostaa sähkön hintaa voimakkaasti ensi vuoden alusta. Lyly muistuttaa, että sähkön hinnan nousu syö nopeasti myös maltilliset tupokorotukset.

-Vakavaksi tilanne käy, jos teollisuus ja kotitaloudet joutuvat korkean hinnan tai sähkön riittämättömyyden vuoksi säännöstelemään omia toimintojaan, Lyly perustelee.

Vaikka pitkäaikaisessa säilönnässä olleita hiililauhdelaitoksiakin ollaan jo kovalla kiireellä valmistelemassa käyttökuntoon, niiden käyttöönottoa rajoittavat Lylyn mukaan tekniset ongelmat ja riittämätön henkilömäärä.

Sähköliitossa perustellaan uusia investointeja myös sillä, että energiantuotantoa ei voida jättää tuonnin varaan. Päätöksiä olisi Lylyn mielestä tehtävä nopeasti, sillä nykyisellä kulutuksen kasvuvauhdilla olemassa oleva sähkön tuotantokapasiteetti ei riitä enää vuonna 2005.

Yhtenä perussyynä sähköpulaan Lyly pitää sähkömarkkinoiden avaamista vapaalle kilpailulle. Sen sijaan, että markkinatalouden kilpailu olisi asettanut tuotannon ja hinnat oikealle tasolle, markkinat ovat Lylyn mielestä tähän mennessä näyttäneet vain nurjat puolensa.

-Markkinoiden yltiöradikaalin avaamisen jälkeen alkavat seuraukset nyt kunnolla näkyä. Sähköstä uhkaa tulla pulaa sen vuoksi, että energiainvestoinnit ovat olleet vuosia jäissä. Sähkön hinta on pörssissä noussut ennätyskorkealle ja energiayritysten työntekijämäärä vähentynyt neljänneksellä. Sähkökatkoksiin varautumista varten on jouduttu hankkimaan muun muassa aggregaatteja maatiloille, Lyly kertoo.

Lylyn mielestä Vuotoksen allas olisi sopiva energiainvestointien kohde.

Viialainen kehui SAK:n laskelmia

Myös Kemissä tänään puhunut SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen vaati sähköntuotannon lisäämistä hinnannousun hillitsemiseksi. Hän muistutti, että vaikka Suomi on korkeateknologian maa, tuontisähkön osuus on 15 prosenttia.

Viialaisen mukaan arvostelu SAK:n ylimitoitetuista sähkönkulutusarvioista viime kevään energiakeskustelussa on osoittautunut perättömäksi. -Tosiasiassa SAK:nkin luvut ovat osoittautuneet jo liian vaatimattomiksi, sillä tänä vuonna sähkönkulutus kasvaa 3,5 prosentin vauhtia.

SAK:n esittämä energiatuotannon malli perustui arvioon, että kulutus kasvaisi keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa. Viialaisen mukaan Greenpeace ja muut ympäristöjärjestöt lähtivät keväällä omassa mallissaan siitä, että kulutus ylittäisi 85 terawattituntia vasta vuonna 2010. Se on kuitenkin jo tänä vuonna noin 83,5 terawattituntia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.