Mainos

Sähkölakon uhka peruuntui

Sähkövoimaloita koskeva lakonuhka peruuntuu. Työriidan osapuolina olleet sttk:lainen Suomen konepäällystöliitto sekä kuntien osakeyhtiömuotoisia voimalaitoksia edustava työnantajayhdistys hyväksyivät tänä iltana valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen jättämän sovintoehdotuksen.

Esityksessä sovittiin, että Konepäällystöliitto liittyy energia-alalle viime vuonna sovittuun sopimukseen. Ratkaisun mukaan Konepäällystöliitto solmii vielä erillisen sopimuksen Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa. Kuntien suoraan omistavien voimaloiden osalta sopimuskiista ratkeaa siten torstaina kello 11, johon mennessä KT:n on määrä jättää vastauksensa valtakunnansovittelijan esitykseen.

Voimaloiden käyttö- ja vuoropäälliköitä koskeva sopimus poistaa lakonuhan, jonka mukaan sähköntuotanto olisi ensi maanantaina pysäytetty kahdeksassa suuressa kaupungissa. Konepäällystöliitto uhkasi pysäyttää tukilakoilla sähköntuotannon myös suurissa yksityisissä voimaloissa, ja mahdollisesti samalla estää pohjoismaisen sähköntuonnin. Työtaistelutoimia oltaisiin voitu laajentaa myös merenkulun puolelle.

Sopimukseen pääsemiseksi neuvoteltiin iltapäivällä yli viiden tunnin ajan.

Kiista koski sopimusoikeuksia

Nyt Konepäällystöliiton ja Energia-alan työnantajayhdistyksen välille tehty sopimus koskee osakeyhtiömuotoisissa voimaloita Espoossa, Vantaalla, Turussa, Kotkassa ja Mikkelissä. Sopimuksen osapuolina ovat myös kunta-alan pääsopijajärjestöt.

Kiistassa ei osapuolten mukaan ollut kyse palkoista, vaan tavasta jolla sopimusoikeudet järjestetään. Konepäällystöliiton jäseniin sovelletaan nyt energiayhteisön työehtosopimusta. Sopimuksen myötä liiton jäsenille turvataan mm. luottamusmies- ja koulutussopimukset.

Ongelmalliseksi sopimusriidan ovat tehneet etenkin erimielisyydet palkansaajien pääsopijajärjestöjen kanssa. Konepäällystöliitto vaati oikeutta yhtyä erikseen sekä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa tehtävään kunta-alan teknisten sopimukseen, että osakeyhtiömuotoisten energialaitosten osalta energia-alan sopimukseen.

Muut kuntasektorin pääsopijajärjestöt ovat vastustaneet erillisen sopimusoikeuden myöntämistä Konepäällystöliitolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.