Sähkölaitteissa toivomisen varaa

Turvatekniikan keskus (Tukes) on löytänyt markkinoilta edellisvuosia enemmän puutteellisia sähkölaitteita. Turvallisuudeltaan vakavasti puutteellisia laitteita oli 15 prosenttia kaikista testatuista. Tästä huolimatta sähkölaitteiden turvallisuustaso on kokonaisuudessaan edelleen hyvä, summaa Tukes.

Viime vuonna Tukes teki lähes 2800 valvontakäyntiä myymälöihin sekä valmistajien ja maahantuojien luokse. Vaatimusten vastaisiksi epäiltyjä sähkötuotteita testautettiin kaikkiaan 700 kappaletta. Vakavasti puutteellisia tuotteita löytyi 94, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Useimmiten turvallisuuspuutteita esiintyi jatkojohdoissa ja valaisimissa. Myyntikieltoja annettiin 150 tuotteelle. Maahantuoja velvoitettiin palautusmenettelyn avulla keräämään myydyt tuotteet takaisin kuluttajilta 21 tapauksessa. Sähkötuotteiden turvallisuustaso on Suomessa edelleen hyvä, vaikka se on hieman huonontunut edellisten vuosien tasosta.

Epäilyttäviä kaapeleita

Sähkötuotteiden markkinavalvonnan yhteydessä havaittuja vakavia puutteita oli eniten kumikaapeleissa, joita on esimerkiksi auton sisätilan lämmittimissä, ulkokäyttöön tarkoitetuissa jatkojohdoissa ja johtokeloissa.

Tukes kehottaa kuluttajia tarkkuuteen. Sähkölaitteista pitäisi aina löytyä kaksi merkintää, kertoo turvallisuusinsinööri Olli Tiainen.

- Kaikissa sähkölaitteissahan pitää olla nykyään CE-merkintä. Se on valmistajan vakuutus viranomaisia varten, että tuotteella on vapaa liikkuvuus EU:n alueella. Sitten toinen asia, mikä niissä pitäisi olla on jäjitettävyys. Pitäisi olla joku alkuperämerkintä. Joko valmistajan tavaramerkki tai maahantuojan tavaramerkki eli joka vastaa siitä tuotteesta ja sen vaatimuksen mukaisuudesta.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen kumikaapeleiden ongelmaksi on muodostunut pakkasenkestävyys. Huonoimmat johdot ovat murtuneet pakkastesteissä niin, että paljaat johtimet ovat jääneet näkyviin. Jos kaapeli on kytketty sähköverkkoon, paljaita johtimia koskettava henkilö on hengenvaarassa. Ostotilanteessa kuluttajan on vaikea varmistaa johtojen pakkasenkestävyyttä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat