Mainos

Sähkökirjan läpimurto lähellä

Sähkökirja on tekemässä parikymmentä vuotta odotettua läpimurtoa. Ensimmäinen niin sanottua sähköpaperia hyödyntävä kirja tulee markkinoille todennäköisesti jo ensi vuonna.

Viestintäalan globaalit jättiyritykset uhraavat sähköpaperin eli taipuisan ja ohuen näytön kaupallistamiseen satoja miljoonia euroja. Uusi tekniikka näytöissä ratkaisee sähkökirjojen pahimman ongelman: vaikealukuisuuden.

-Sähköpapereita tutkitaan nykyisin todella paljon. Ensimmäiset näytöt tullaankin näkemään erilaisissa kannettavissa laitteissa kuten sähkökirjoissa ja kännyköissä perinteisten lcd-näyttöjen tilalla, arvioi erikoistutkija, diplomi-insinööri Jali Heilmann VTT Tietotekniikasta.

Uudet edistysaskeleet lisäävät sähkökirjan monikäyttöisyyttä. Ulkona auringonvalossa lukeminenkaan ei enää ole ongelma, kun sähköpaperia hyödyntävät muovinäytöt saadaan ensi vuonna kaupalliseen tuotantoon. Kaksi paristoa pyörittää ohutta näyttöä vuoden.

Jo tällä hetkellä sähköisistä kirjakaupoista voi kuitenkin ladata kymmeniätuhansia kirjoja ja luku kasvaa nopeasti.

-Painettujen kirjojen hinnasta esimerkiksi jakeluun, painamiseen ja varastointiin menee noin 50 prosenttia. Toisaalta kirjatiedostojen haku on verkon avulla helppoa mihin vuorokaudenaikaan tahansa mistä päin maailmaa tahansa. Lisäksi kehittyneet muistit ovat mahdollistaneet jopa kirjastojen kokoisen tietomäärän kantamisen mukana, kehuu Heilmann.

Kustantajia kiinnostaa se, että sähköisessä maailmassa tarjonta vastaa aina kysyntää. Myös varastointi on helppoa ja halpaa. Monilla suomalaiskustantajilla onkin jo valmius verkkokirjojen tuottamiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.08.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.