Mainos

Sähkökilpailun hyöty jäämässä niukaksi

Sähkön hintakilpailun tuoma hyöty on jäämässä varsin niukaksi pienkuluttajille. Kotitaloussähkön keskihinta on tänä vuonna pudonnut 2-3 prosenttia ja tämäkin alennus uhkaa hävitä sähkön siirtopuolella olevien korotuspaineiden takia.

Sähkön hintojen tosiasiallinen lasku ei ole ollut niin dramaattinen kuin julkisuudessa ja katukuvassa näkyvä kilpailu antaisi olettaa, sanoo Sähköenergialiiton Senerin toimitusjohtaja Juha Naukkarinen. Tuoreimpia lukuja Rovaniemellä maanantaina esitellyt Naukkarinen huomautti, että hyötyä ovat syömässä syyskuun alussa nousseet sähköverot sekä kilpailun ulkopuolelle jääneet siirtokustannukset. Kilpailutettu osa sähköenergian hintaa on laskenut noin 11 prosenttia. Verojen ja hintarakenteen muutosten seurauksena siirtohinnat ovat kuitenkin samaan aikaan kohonneet keskimäärin liki kuusi prosenttia. Verojen ja siirron osuus sähkön loppuhinnasta on yli puolet.

Kilpailun lopullinen hyöty maan yli 2,8 miljoonalle pienasiakkaalle onkin huvennut pariin kolmeen prosenttiin. Naukkarinen arvioi, että siirtopuolen korotukset ovat vielä jääneet alimitoitetuiksi, joten kuluttajan kukkaroon kertyvä kilpailuhyöty saattaa jatkossa kuroutua olemattomaksi. Pienkuluttajat ovat lähteneet maltillisesti etsimään halvempia sähkön toimittajia. Kilpailun syyskuisen avautumisen jälkeen toimittajaa on vaihtanut noin 10 000 kotitaloutta ja muuta pienasiakasta. Määrä on 0,3-0,4 prosenttia kaikista sähköasiakkaista.


(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.