Mainos

Sähkökelkasta ympäristöystävällinen vaihtoehto moottorikelkalle

Moottorikelkkojen pärinään kyllästyneille on tulevaisuudessa luvassa helpotusta, kun Rovaniemellä kehitettävä sähkökelkka saadaan sarjatuotantoon.

Sähkökelkkaa kehitetään Rovaniemen ammattikorkeakoulun Arctic Power -laboratoriossa Napapiirillä. Siitä odotetaan suosittua etenkin turistikelkkailijoiden keskuudessa.

Liikkuessaan kelkka pitää jonkin verran ääntä, mutta ääni tulee muualta kuin moottorista.

Sähkökelkkaa on kehitetty pari vuotta Rovaniemen ammattikorkeakoulun laboratoriossa yhteistyökumppaneiden kanssa.

- Akkujen kapasiteetin riittäminen tulee olemaan kriittinen tekijä autojen tavoin. Mutta jos puhutaan siitä käytöstä, mihin ne on suunniteltu - eli lyhyistä, noin puolen päivän mittaisista kelkkasafareista, niin siihen käyttöön tämä tulee olemaan toimiva ratkaisu, arvioi Arctic Power laboratorion päällikkö Ari Karjalainen.

Sähkökelkan akulla voi ajaa noin kuutisenkymmentä kilometriä ja akun uudelleen lataus kestää tunnin verran. Maksiminopeudeksi on säädetty 50 kilometriä tunnissa.

BRP Finland oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokinen arvioi että sähkökelkan kaupallinen tuotanto saadaan käyntiin lähivuosina.

- Uskon, että tällä vuosikymmenellä, kun tämä akkuteknologia kehittyy ja saadaan sitä toimintasädettä vähän pidemmäksi. Enkä usko, että se tulee olemaan kalliimpi kuin polttomoottorikäyttöiset kelkat.

(MTV3)

Katso Hannu Alstan juttu Rovaniemeltä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.