Mainos

Sähkökatkot vaivanneet tuhansia kotitalouksia

Sähkökatkot ovat vaivanneet yli sataa tuhatta kotitaloutta myrskyalueella eteläisessä Suomessa kuluvana yönä ja aamulla.

Pahin tilanne on ollut mm. Espoon, Lahden ja Tampereen seudulla, missä tuhannet kotitaloudet ovat olleet koko yön ilman sähköä.

-Tilanne on todella vakava, sillä kun yksi kohde saadaan korjattua, tuuli kaataa puita toiselle linjalla. Korjaajat eivät pääse kaikkialla töihin, sillä puita kaatuu niin kiivaaseen tahtiin, kuvailtiin Espoon Sähkön vikapäivystyksestä.

Muutaman tunnin sähkökatkoksia on yön aikana ollut lähes koko myrskyalueella. Kaatuilevat puut katkoivat jakeluverkkoja pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Kanta-Hämeessä, Vaasan, Jyväskylän sekä Turun ja Porin seuduilla. Kaupunkialueilla sähkökatkokset ovat kestäneet muutaman tunnin, mutta Turun edustan saarissa takaisinkytkentää verkkoon jouduttiin odottamaan pahimmillaan seitsemänkin tuntia.

Kaatuilevat puut ja voimakas tuuli ovat myös tukkineet teitä ja aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia.
Etenkin Etelä-Suomessa kaatuilevat puut ovat tukkineet pienempiä teitä, mutta keskeiset väylät on saatu pidettyä auki.

Aluehälytyskeskukset mm. pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Lahdessa ja Jyväskylässä ovat vastaanottaneet myrskyvauriohälytyksiä jatkuvalla syötöllä läpi koko yön. Isommilta tuhoilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.

Myrsky aiheutti lukuisia sähkökatkoksia myös Helsingin alueella, kun tuuli kaatoi puita sähköjohdoille, katkoi johtoja ja kaatoi sähköpylväitä.

Valtaosa katkoksista jäi muutaman minuutin mittaisiksi. Neljä suurempaa katkosta kestivät vajaan tunnin. Katkoksia esiintyi erityisesti Maununnevalla, Pakilassa, Kaitalahdessa ja Vartiokylässä.

Tänä aamuna sähköjä oli poikki vielä yksittäisissä kohteissa Jollaksessa ja Konalassa. Helsingin Energian mukaan sähköt saataneen näillekin alueille päivän kuluessa.

Vantaallakin oli laajoja sähkökatkoksia. Vantaan Energian mukaan useita puita on kaatunut 20 kilovoltin linjoille, ja aamulla sähköt olivat poikki tuhansilta vantaalaisilta.

Korjaustöitä on tehty läpi yön. Kovana jatkuva tuuli kuitenkin haittasi raivaustöitä edelleen aamulla. Vantaan Energiasta arvioitiin, että kaikille vantaalaisille saadaan sähköt vielä päivän kuluessa.

Puolet Ahvenanmaasta ilman sähköä

Puolet Ahvenanmaasta oli ilman sähköä aamulla myrskyn kaadettua lukuisia puita sähkölinjoille. Sähköt toimivat Maarianhaminassa ja saaristokunnissa, mutta suurin osa haja-asutuksesta oli ilman sähköä. Puita oli myös paikoin kaatunut teille.

Eilen iltapäivällä Maarianhaminaan jääneet pienemmät matkustaja-alukset lykkäsivät lähtöään Kapellskäriin myös aamulla. Laivat odottavat tuulen tyyntymistä.

Lounais-Suomessa myrsky runteli pahiten Rauman, Porin mutta melkoisesti myös Turun ja Salon seutua. Varsinais-Suomen ja Satakunnan hälytyskeskukset vastaanottivat vajaan vuorokauden aikana yhteensä lähes tuhat hälytystehtävää.

Alueella on ollut ilman sähköä arviolta 15 000-20 000 taloutta. Viranomaisille ei ole tullut tietoa myrskyn aiheuttamista henkilövahingosta. Rauman alueella vahingot keskittyivät suurimmaksi osaksi Rauman kaupunkiin ja Pyhärannan kuntaan.

Porin seudulla myrsky riehui pahiten Porissa ja Luvialla. Myrsky on repinyt rakennusten kattoja, kaatanut puita rakennusten, autojen ja sähköjohtojen päälle sekä maanteille ja rautateille.

Merivartioston mukaan merellä ei ole sattunut suuria onnettomuuksia. Useita pienveneitä on kuitenkin irronnut kiinnityksistään. Pelastuslaitokset eivät ole kuitenkaan ehtineet kiinnittämään niihin juuri mitään huomiota.

Rauman satamassa on vaurioitunut kaksi isoa säiliötä, jotka olivat vahingon sattuessa onneksi tyhjiä. Laajalla alueella sattuneet sähkölinjojen vauriot täystyöllistivät perjantain vastaisesta yöstä alkaen kaikki linjojen korjaajat.

Fortum Service Länsi-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Sakari Sumela arvioi, että pääosa linjoista saadaan iltaan mennessä kuntoon, jos myrsky ei tee lisää vahinkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.