Mainos

Sähkökatkos pimensi Stora Enson Varkauden

Katkoksen takia tehtaalta pääsi karkaamaan pieni määrä klooridioksidia ilmaan. Suurina määrinä aine saattaa aiheuttaa esimerkiksi hengitystieoireita ja oksentelua.

Sähkökatkos on pysäyttänyt Stora Enson Varkauden-tehtaat ja aiheutti arviolta kymmenen tunnin tuotannon menetykset. Sähkökatkoksen vuoksi tehtaalta karkasi klooridioksidia ilmaan ja noin 1500 kuutiota puhdistamattomia prosessivesiä Huruslahteen.

Sähköt katkesivat tehdasalueella aamulla kello kahdeksan jälkeen noin tunniksi sähköverkon hetkellisen ylikuormituksen vuoksi. Tehdasalueelle johtaa kaksi sähkölinjaa, mutta sähköaseman kunnossapitotöiden vuoksi käytössä oli nyt vain yksi linja.

Sähkökatkon vuoksi kanaaleissa olleet prosessivedet ohjautuivat puhdistamattomina Huruslahteen. Vesistä on otettu näytteet. Alustavien tulosten mukaan päästön vaikutus vesistöön on vähäinen.

Sellutehtaalla katkos aiheutti 10-15 minuuttia kestäneen klooridioksidivuodon. Yhtiön mukaan päästöstä ei ollut välitöntä vaaraa työntekijöille eikä lähialueen asukkaille. Varkauden pelastuslaitos sulki Ahlströminkadun varotoimena noin 20 minuutin ajaksi.

Klooridioksidi on vaarallinen kaasu, mutta se hajoaa nopeasti ilmassa. Aineen voi aistia pistävänä hajuna pieninäkin pitoisuuksina, ja se voi ärsyttää hetkellisesti hengityselimiä. Myös sellutehtaan väkevät hajukaasut ohjautuivat sähkökatkoksen ajan puhdistamattomina ilmaan. Päästö tuntui voimakkaana hajuna tehtaan lähialueilla.

Tehtaan äkillinen pysähtyminen aiheutti myös joitakin varuste- ja laitevaurioita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.