Sähköistä potilasarkistoa rakennetaan kiivaasti

Myös lääkereseptit pyritään muuttamaan sähköiseen muotoon, jolloin niiden väärentäminen tulee paljon nykyistä vaikeammaksi.

Potilastiedot siirtyvät näillä näkymin sähköisesti ympäri Suomen vuonna 2011. Sosiaali- ja terveysministeriö on luottavainen, että aikataulut pitävät ja järjestelmä toimii suunnitelmien mukaan.

Kun sähköinen potilaskertomus ja sähköinen potilasarkisto valmistuvat, tiedot potilaan käyttämistä lääkkeistä ja hoitohistoriasta ovat lääkärin käytössä ympäri maan.

- Kun uusi järjestelmä toimii, lääkärit näkevät, mitkä lääkkeet potilaalla on käytössä ja voivat ottaa nykyistä paremmin huomioon niiden sivuvaikutukset. Myös potilaan juoksuttaminen lääkäriltä toiselle vähenee, kun konsultaatioita voi tehdä sähköisesti, sanoo Suomen lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.

Potilaat saavat itse päättää tietojensa siirtämisestä. Lisäksi kansalaiset voivat katsoa omia potilastietojaan kotipäätteeltä ja myös tarkistaa, ketkä ovat käsitelleet heidän tietojaan.

Maahan rakennetaan myös sähköistä reseptijärjestelmää. Kun reseptit muuttuvat paperista sähköiseen muotoon, niiden väärentäminen tulee huomattavasti nykyistä vaikeammaksi. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) toteaa, että järjestelmästä on tultava toimiva. Sekä asiakkaiden, lääkäreiden että farmaseuttien hermot palavat, jos systeemi kaatuilee.

Koko laajan hankkeen on tarkoitus taata tietojen turvallinen ja nopea siirtäminen potilaan hoidon tueksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön kehittämispäällikkö Pentti Itkonen sanoo, että aikataulusta ei tingitä. Myös johtaja Matti Puhakka Kelasta luottaa siihen, että Kela hoitaa osuutensa ajoissa. Tehtävä ei ole helppo, sillä terveydenhuollossa on nyt käytössä yli kymmenen potilastietojärjestelmää eri versioineen.

Myös apteekkien ja yksityisen puolen terveydenhuollon systeemien pitää toimia yhteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat