Mainos

Sähköistä äänestämistä kokeillaan jo 2007

Sähköisen äänestämisen pilottihanke käynnistyy Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kotona äänestäminen internetin kautta ei kuitenkaan tule mahdolliseksi.

Pieni osa äänestäjistä voi antaa äänensä sähköiseen vaaliuurnaan jo eduskuntavaaleissa 2007. Sähköisen äänestyksen pilottihanketta kokeillaan tuolloin kolmessa kunnassa. Oikeusministeriö on pyytänyt kokeilukunniksi Karkkilaa, Kauniaista ja Vihtiä.

Oikeusministeriön työryhmä esittää vaalilain muuttamista niin, että sähköinen äänestäminen voitaisiin ottaa vähitellen käyttöön myös muualla Suomessa. Sähköiset uurnat olisivat vain äänestys- ja ennakkoäänestyspaikoilla sekä kotiäänestyksessä niille, jotka eivät voi kotoaan lähteä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan tarkoituksena ei ole luoda systeemiä, joka mahdollistaisi tulevaisuudessa kotona äänestämisen esimerkiksi internetin kautta. Jääskeläinen painottaa, ettei tällaista ole Suomessa suunnitteilla.

Sähköisellä äänestämisellä pyritään kustannusten karsimiseen, viranomaisten työmäärän vähentämiseen ja äänestämisen nopeuttamiseen. Halukkaat voisivat edelleen äänestää kaikkialla myös perinteiseen tapaan.

- Nythän vaalitoiimitsija leimaa lipun ja laittaa sen vaalikuoreen. Sitten äänestäjä allekirjoittaa lähetekirjeen ja toimitsija tekee rekisteriin merkinnän että kansalainen on äänestänyt. Sen jälkeen kaikki paperit pannaan vielä lähetekuoreen ja vasta sitten äänestys on päättynyt. Sähköisessä äänestyksessä kaikki kopinjälkeinen toiminta jää pois.

Sähköiset äänet kirjautuisivat järjestelmään salaisina niin, ettei tietoja äänen antajasta ja saajasta voisi yhdistää.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.