Mainos

Sähköiset reseptit kulkevat nihkeästi

Sähköisten reseptien lähettäminen lääkäriltä apteekkeihin on sujunut odotettua hitaammin. Syynä tähän ovat olleet lähinnä reseptien kirjoitusjärjestelmien heikot tekniset valmiudet. Sähköisten reseptien kirjoittamista kokeillaan Joensuussa, Turussa, Kotkassa sekä Helsingin Meilahden ja Auroran sairaaloissa.

Sähköisiä reseptejä on tähän mennessä lähetetty Suomessa reilut 500. Resepteistä valtaosa, yli 400 on kirjoitettu Joensuussa, koska muilla testipaikkakunnilla kokeilu on vasta alkutekijöissä. Siirtyminen sähköiseen järjestelmään on ollut kuitenkin odotettua hitaampaa.

- Reseptien määrä ei ole kasvanut niin nopeasti kuin luultiin ja suurimpana syynä on reseptin kirjoitusjärjestelmien ja käsittelyjärjestelmien tekniset valmiudet. Niitä on jouduttu parantamaan ja niihin on jouduttu hakemaan koko ajan uusia ratkaisuja, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Pentti Itkonen.

Sähköisessä järjestelmässä lääkäri kirjoittaa lääkemääräyksen ensin tietokoneelleen ja lähettää sen sitten salattuna valtakunnalliseen reseptikeskukseen. Apteekki noutaa reseptin tietokannasta ja myy lääkkeen. Kela saa lääkekorvaukseen tarvittavat tiedot samasta tietokannasta.

Lääketurvallisuus paranee, reseptiväärennökset loppuvat ja asiointi apteekeissa tulee sujuvammaksi. Joensuulaiset ovat kokeiluun tyytyväisiä.

- Jos heillä on esimerkiksi jatkuva lääkitys, niin tiedetään, että se on siellä tietokannassa se lääke ja sieltä sen voi käydä sitten tarvitessaan meidän kautta noutamassa, eikä tarvitse etsiskellä, että mihinkäs minä taas sen paperin laitoinkaan, sanoo Joensuun Keskusapteekin apteekkari Leena Koljonen.

Kun alkuvaikeudet on ohitettu ministeriö aikoo kilpailuttaa järjestelmän.

- Uskoisin, että meillä on ensi syksynä sen verran tietoa, että minkälainen on suomalainen sähköinen lääkemääräys, että se voidaan määritellä ja sen jälkeen siitä voidaan järjestää kilpailutuksia niiltä osin, että se saataisiin nopeasti levitettyä Suomeen, Itkonen sanoo.

Aikomus on saada sähköinen reseptijärjestelmä voimaan koko maassa vuonna 2007.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.