Mainos

Sähköisen potilasarkiston rakentaminen alkaa

Valtakunnallinen potilasarkisto mahdollistaa tulevaisuudessa myös omien tietojen tarkistamisen.

Suomessa aletaan pian kovaa vauhtia kehittää sähköistä potilasarkistoa. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä astui voimaan heinäkuun alusta.

Arkisto otetaan käyttöön asteittain vuosina 2008-2011. Ensimmäiset tiedot sinne on tarkoitus tallentaa jo loppuvuodesta 2008.

Uuden potilasarkiston asiakkaita ovat sekä apteekit että kaikki julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat. Myös yksityiset terveyspalveluita tarjoavat yritykset voivat tulla mukaan sähköiseen arkistointiin.

Valtakunnallinen potilasarkisto mahdollistaa sen, että lääkäri voi tietokoneeltaan katsoa potilaan tietoja, vaikka potilasta olisi aiemmin hoidettu eri puolella maata. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos potilas on antanut suostumuksensa tietojen luovuttamiseen.

Nyt voimaan astunut laki parantaa myös terveydenhuollon asiakkaiden mahdollisuuksia saada tietoa omista potilastiedoistaan ja niiden käsittelystä, koska potilas voi tulevaisuudessa tutustua omiin tietoihinsa kotikoneelta.

Massiivisen järjestelmän toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Kela.

- Järjestelmän rakentaminen tapahtuu vaiheittain ja kansalaisille sen hyödyt näkyvät vasta järjestelmän tultua laajasti terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön, sanoo hanketta vetävä kehittämispäällikkö Erkki Aaltonen.

Sähköisen potilasarkiston rakentamisen on tarkoitus alkaa elokuussa. Sähköisen reseptin käyttöönotto alkaa puolestaan jo vuoden 2008 syksyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.