Mainos

Sähköisen äänestyksen ongelmat oikeuteen

Sähköisen äänestyksen ongelmat ja mahdollisten uusien kuntavaalien määrääminen kolmessa kunnassa puidaan oikeudessa. Helsingin hallinto-oikeus on saanut valituksen Vihdin sähköisen äänestyksen kokeilusta. Valituksen teki vihtiläinen Ilkka Tanner, joka oli SDP:n ehdokkaana kuntavaaleissa. Hän ei päässyt läpi.

Tanner vaatii, että kuntavaalien tulos kumotaan Vihdissä ja siellä järjestetään uudet vaalit. Valituksen mukaan kadonneilla äänillä on ollut Vihdissä vaikutusta poliittisiin voimasuhteisiin ja ehdokkaiden keskinäiseen järjestykseen, joten vaalien tulos ei vastaa äänestämässä käyneiden tahtoa ja on siten virheellinen.

Kunnallisvaaleissa meni hukkaan yhteensä 232 sähköisesti annettua ääntä Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa. Eniten rekisteröitymättömiä ääniä eli 122 oli juuri Vihdissä, Kauniaisissa jäi laskematta mukaan 61 ääntä ja Karkkilassa 49.

Helsingin hallinto-oikeus ratkaisee asian todennäköisesti ensi vuoden alussa, pyydettyään ensin asiasta lausunnot valittajalta ja Vihdin keskusvaalilautakunnalta. Valituksia voi tulla vielä lisääkin, sillä valitusaika kolmen kunnan osalta päättyy ensi keskiviikkona.

Sähköistä äänestystä kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa. Vaalipäivän jälkeen havaittiin, että osa äänestäjistä ei ollut hyväksynyt sähköistä äänestämistään painamalla ok-nappia, ja ääni jäi siten rekisteröitymättä. Jo keväällä testitilanteessa huomattiin mahdollisuus, että jos äänestäjä kesken äänestyksen vetää äänestyskortin pois kortinlukijasta, sovellus palaa mitään ilmoittamatta aloitussivulle. Tällöin äänestäjälle voi jäädä virheellinen käsitys äänestyksen onnistumisesta.

Oikeusministeriössä on parhaillaan käynnissä sähköistä äänestämistä koskeva sisäinen tarkastus, jonka on määrä valmistua ensi kuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.