Mainos

Sähköinen rikollisuus kukoistaa taloustaantumasta huolimatta

Tietoturvayhtiö Symantecin teettämästä Underground Economy -raportista käy ilmi, että internetissä tapahtuva rikollinen kaupankäynti on kehittynyt omavaraiseksi markkinaksi, joka vie perinteiseltä taloudelta huomattavia summia rahaa. Rikollinen kaupankäynti myös investoi tuottoja omaan toimintaansa eli ruokkii siten itse itseään.

- Alamaailman talous porskuttaa. Tänään rikolliset verkostoituvat, toimivat tehokkaammin sekä nopeammin ja toimivat globaalisti, sanoo Symantec Finlandin tietoturva-asiantuntija ja partneritoiminnan johtaja Erkko Skantz.

Raportti kertoo, että rikollisten pyörittämässä verkkotaloudessa myynnissä olevien, varastettujen tai petoksella hankittujen tuotteiden määrä on arvoltaan yli 270 miljoonaa dollaria eli noin 220 miljoonaa euroa. Pelkästään varastettujen luottokorttien mahdolliseksi arvoksi raportti arvioi jopa yli 5 miljoonaa dollaria eli noin 4 miljoonaa euroa.

Ammattirikolliset ryhmät rekrytoivat työntekijöitään verkossa aivan samalla tavalla kuin muutkin työnantajat - ilmoittamalla työnhakupalstoilla. Hakijoilta saatetaan edellyttää esimerkiksi tehtävän vaatimia taitoja normaalin liiketoiminnan tapaan, mutta kyseessä on silti esimerkiksi roskapostin kehittelijän tai tietojenkalastelun työ. Alamaailma hyödyntääkin usein verkkoyhteisöjen teknologiaa ja niiden mahdollistamaa anonymiteettiä.

- Rikolliset murtautuvat esimerkiksi verkkokauppaan, etsivät sieltä tietoa, ja jostakin löytyy henkilö, joka haluaa informaatiota ostaa ja sitä kauttaa tietoa kaupataan eteenpäin, Skantz kertoo. - Rikolliset saattavat olla ihan yksinäisiä toimijoita, jotka satunnaisesti keräävät tietoa. On kuitenkin olemassa myös varsin voimakkaita organisaatioita, joissa ihmisten tehtävänä on pelkästään esimerkiksi etsiä ohjelmistohaavoittuvuuksia. Toiset tekevät troijan hevosia tai muita haittaohjelmia, joita käytetään hyväksi rikollisissa toiminnoista.

Verkossa toimivat rikolliset ovat kehitelleet viimeisteltyjä liiketoimintamalleja ja omaksuneet käyttöönsä hyvin ammattimaisia menetelmiä. Raportin mukaan käytännön "likaisen" työn tekevät usein Itä-Euroopassa toimivat ammattirikolliset ryhmät, joita johdetaan Pohjois-Amerikasta käsin.

Luottokorttinumeroita kaupan

Alamaailman pitkäkyntiset käyttävät verkkossa myyntiartikkeleinaan muun muassa tavallisten ihmisten luottokorttitietoja, sahköpostiosoitteita, tietokonepelien ja -ohjelmistojen piraattikopioita sekä pankkitilitietoja. Rikolliset tekevät verkossa myös ostotarjouksia näistä "tuotteista".

Verkkorikollisten kiinnijäämisen riski on viime vuosina kasvanut, sillä viranomaisilla on yhä enemmän valmiuksia havaita verkossa tapahtuva rikollinen liiketoiminta. Myös taisteluun sähköistä rikollisutta vastaan on ryhdytty muun muassa kehittämällä erityistä lainsäädäntöä niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Symantecin Underground Economy -raportissa todetaan kuitenkin, että rikolliset ovat suurten voittojen toivossa aina valmiita kokeilemaan onneaan siellä missä ihmiset eivät itse huolehdi omaisuutensa turvallisuudesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.