Mainos

Sähköinen resepti takkuaa - ei salaamismahdollisuutta

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ainakaan toistaiseksi toteuta sähköistä potilastietojärjestelmää lain vaatimalla tavalla. Vuonna 2007 säädetyn lain mukaan potilaalla on oikeus kieltää sähköisen lääkemääräyksen laatiminen ja reseptikeskukseen lähettäminen. Tätä toimintoa ei potilastietojärjestelmässä kuitenkaan vielä ole.

Hallitusneuvos Pekka Järvinen STM:stä oli vielä eilen siinä käsityksessä, ettei laki toistaiseksi edellytä salaamistoimintoa, vaan että lainsäädännössä luvattua siirtymäaikaa on vielä jäljellä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä siirtymäaika päättyi viime maaliskuun lopussa. Järvinen myöntää tämän.

Hänen mielestään ministeriö ei riko toiminnassaan lakia, koska asiaan on luotu väliaikaisratkaisu.

Paperi käyttöön

– Asia on hoidettu tällä hetkellä niin, että jos potilas haluaa salata jonkin reseptitiedon, hän ottaa paperireseptin, eikä tieto mene sähköisenä eteenpäin.

Järvisen mukaan sähköiseen potilasjärjestelmään on tulossa teknisiä muutoksia, jonka jälkeen salaaminen on mahdollista. Aikataulusta hän ei osaa sanoa.

– Se on Kelassa työn alla. Kun tekninen valmius on olemassa, voidaan harkita, poistetaanko potilaalta mahdollisuus valita paperiresepti.

(MTV3-STT)

Katso Madis Tiikin studiohaastattelu (Huomenta Suomi 28.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.