Sähköinen potilasarkisto lisää hoidon turvaa

Potilasarkiston avulla tiedot potilaan sairaudesta liikkuvat hoitopaikasta toiseen. Potilaiden tiedot luovutetaan toiselle hoitoyksikölle kuitenkin vain potilaan luvalla

Uusi sähköinen potilasarkisto lisää potilaan turvaa, koska hänen tietonsa pysyvät ajan tasalla, vaikka lääkäri ja hoitohenkilökunta vaihtuvat. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Risto Ihalaisen mukaan potilaan on voitava luottaa siihen, että hänen tietonsa ovat saatavilla, kun niitä tarvitaan, ja ettei niitä levitellä turhaan.

Sähköistä potilastietojärjestelmää rakennetaan parhaillaan, ja sen pitäisi olla käytössä noin neljän vuoden kuluttua.

Järjestelmään kirjataan vain hoidon kannalta tarpeelliset tiedot, ja niitä luovutetaan toiselle hoitoyksikölle ainoastaan potilaan luvalla. Myös oikeus tietojen katsomiseen rajataan tiukasti.

Se, että tiedot potilaan sairaudesta liikkuvat hoitopaikasta toiseen, on tärkeää yliannostusten ja yhteisvaikutusten ehkäisemiseksi. Nykyisin lääkkeet ovat tehokkaita, ja jos lääkäri ei tiedä yhdessä hoitopaikassa määrätyistä lääkkeistä, toisen hoitopaikan lääkärin on vaikea määrätä varmasti turvallisia lääkkeitä.

Ihalainen rauhoittelee niitä ihmisiä, jotka ovat olleet huolestuneita siitä, mitä tietoja hänestä kirjataan.

-Jokainen lääkärin työtä tehnyt voi kertoa, etteivät ihmisten salat juuri kiinnosta, Ihalainen sanoo. Hän puhui Kuka katsoo tietojani -potilastietoseminaarissa Helsingissä tänään.

Potilas voi selvittää tietonsa

Potilaalla on oikeus tarkastaa niin paperille kuin sähköiseen muotoon tallennetut potilastiedot itsestään. Ihalainen miettii, miten kansalainen saa selvää merkinnöistä, sillä osa on koodeja ja luokituksia eivätkä niitä kaikkia meinaa aina muistaa edes lääkärit.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Päivi Salo sanoo, että potilasarkiston ylläpito tulee Kelan tehtäväksi, mutta ei se eivätkä vakuutusyhtiöt pääse katsomaan suoraan kenenkään tietoja. Jos ne haluavat jonkun ihmisen tietoja, niiden pitää pyytää niitä erikseen, kuten muutkin tekevät.

-Potilaalla on oikeus tarkistaa, mitä hänen tietojaan on haettu, Salo sanoo.

Erityisen tarkasti suojatuksi tiedoiksi ovat tulossa potilaan tiedot psykiatrisista hoidoista, sukupuolitaudeista, geneettisistä asioista ja yksikön oman henkilökunnan potilastiedot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat