Mainos

Sähköinen potilasarkisto käyttöön ehkä neljässä vuodessa

Potilaspapereiden etsiminen arkistoista ja lähettely eri sairaaloihin vähentyisivät sähköisen potilasarkiston myötä.

Sähköisen potilasarkiston käyttöön saaminen voi vaatia neljän vuoden siirtymäajan. Aiemmin arvioitiin, että massiivinen järjestelmä saataisiin käyttöön kolmessa vuodessa. Kun sähköinen potilasarkisto on käytössä, lääkäri voi katsoa tietokoneelta potilaan tietoja, vaikka potilasta olisi aiemmin hoidettu eri puolella maata. Potilaspapereiden etsiminen arkistoista ja lähettely eri sairaaloihin vähentyisivät.

Hallitussihteeri Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että järjestelmän tarkoituksena on taata, että potilaan hoidon kannalta tarpeelliset tiedot ovat saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan. Samalla on turvattava potilaiden yksityisyyden suoja. Salo puhui Kuntamarkkinoilla tänään.

Potilaan tietojen luovuttamiseen tarvitaan hänen suostumuksensa. Lisäksi potilaat saavat oikeuden tarkistaa, mitä heistä on kirjattu, kuka tietoja on katsonut ja minne heidän potilastietojaan on siirretty. Kesän jälkeen lausuntokierrokselta palannut lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntaan tänä syksynä.

Neuvotteleva lakimies Synnöve Amberla Kuntaliitosta totesi, että lisäksi järjestelmään on tulossa osio, mihin voidaan laittaa erityssuojattavat asiat. Näitä voisivat olla esimerkiksi käynnit sukupuolitautipoliklinikalla tai vaikka mielenterveystoimistossa. Järjestelmän hallinnointi on tulossa Kelan tehtäväksi.

Hanke potilastietojen saattamiseksi sähköiseen muotoon herättää edelleen suuria tunteita. Amberla rauhoittelee ja sanoo, että tarkoitus on saada aikaan hyvä työkalu, jotta hoitotyössä tiedettäisiin potilasta koskevat tärkeimmät asiat.

Amberla painottaa, että potilaiden ja henkilökunnan tietoturvasta pidetään huoli ja järjestelmästä tehdään helppokäyttöinen. Järjestelmän hallinnointi on tulossa Kelan tehtäväksi.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoi, että muutama vuosi sitten tehdyssä 15 EU-maata käsittävässä tutkimuksessa suomalaiset luottivat poikkeuksellisen paljon siihen, että heidän tietojaan käsitellään huolellisesti ja luottamuksellisesti.

Aarnio totesi, että järjestelmiä rakennettaessa eri lait täytyy ottaa huomioon jo etukäteen, eikä jättää järjestelmän rakentamista vain atk-ammattilaisten kontolle. Näin vältyttäisiin tai ainakin vähennettäisiin riitoja ja kunnioitettaisiin ihmisten oikeuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.