Mainos

Sähköinen kirja yleistyy nopeasti

Suomalaiset kustantajat uskovat sähköisen kirjan yleistyvän Suomessa lähivuosina. Lukulaitteelta luettavat kirjat ovat vielä harvinaisuuksia, mutta alalla uskotaan samankaltaiseen murrokseen kuin ääniteteollisuudessa. Kirjojen suurkuluttajat ovat kehityksessä avainasemassa.

- Tuskin siitä sitä yhtä kirjaa luetaan. Tällä hetkellä laitteet maksavat kuitenkin yli sata euroa, sillä ostaa jo aika monta kirjaa. Eli ne on ne suurkuluttajat, jotka ostavat ja lukevat yli 10 kirjaa vuodessa, arvioi Tammen myynti- ja markkinointijohtaja Anne-Marie Suomalainen.

Tällä hetkellä laitteille on saatavissa rajoitetusti romaaneja, tieteellisiä tekstejä ja oppimateriaaleja.

Nopea tutustuminen lukulaitteeseen sai monen kirjamessukävijän kiinnostumaan, mutta toisaalta paperikirjan asema näyttäisi tulevaisuudessakin olevan vankka.

- Paperikirjoissa on se oma viehätyksensä, että siinä mielessä tykkään itse niistä hirveesti. Tämä on vähän kuin joku kirjojen mp3-soitin, arvioi messukävijä Iida Kattelus.

Kirjailijatkin suhtautuvat asiaan pääasiassa positiivisesti, kunhan tekijänoikeusasiat hoidetaan kuntoon.

- Uskoisin, että se laajentaa lukijakuntaakin, kun voi valita sen tavan, millä harrastaa ikään kuin kirjallisuutta. Mielestäni tässä pitää tekijänoikeuskysymykset siinä mielessä muistaa, että niitä ei ole tarkoitettu vaikeuttamaan kirjallisuuden levittämistä tai lukijoiden käyttöä, vaan kirjailija on tehnyt sen työnsä siinä ja ansaitsee sitten myöskin korvauksen työstänsä, sanoo kirjailija Tittamari Marttinen.

Kustantajat vakuuttavat tekijänoikeuksien olevan tärkeässä asemassa.

- Se on ihan sama musiikin puolella, että musiikin tekijät, muusikot, kappaleiden kirjoittajat, että he saavat toimeentulonsa turvattua, painottaa digitaalisen kustantamisen päällikkö Fredrik Rahka WSOY:ltä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.