Mainos

Sähköinen henkilöllisyys matkaviestimiin

Sonera ja Väestörekisterikeskus (VRK) ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on luoda matkapuhelinpalvelu henkilön sähköiseen tunnistamiseen.

Yhteistyöprojektissa on tarkoitus sovittaa VRK:n tuottama valtion kansalaisvarmenne ja Soneran matkapuhelinasiakkaan SIM-kortilla olevat sähköiset tunnisteet ja allekirjoitustoiminteet yhtenäiseksi palveluksi. Kehitystyön pohjana ovat VRK:n varmenneinfrastruktuuri ja Soneran langattomaan julkisen avaimen menetelmään (WPKI) perustuva tietoturvaratkaisu.

Nyt käynnistyneen yhteistyön tuloksena kuluttajat saavat sähköisen henkilökortin rinnalle uuden vaihtoehdon turvalliseen sähköiseen asiointiin ja kaupankäyntiin tietoverkoissa. Niin julkishallinnon kuin yksityissektorin palveluja voi jatkossa käyttää matkaviestimellä ilman käyntiä viranomaisen tai muun palveluntarjoajan luona.

Puhe-, tekstiviesti- ja WAP-toimintojen lisäksi palvelua voi hyödyntää myös Internetin kautta käytettävissä asiointipalveluissa, jolloin matkapuhelin toimii kortinlukijan tapaan ja samaa tunnuslukua voi käyttää eri palveluissa. Tavoitteena on, että järjestelmä on testattu ja palveluntarjoajien kokeiltavissa tänä syksyllä sekä yleisesti kuluttajien saatavilla ensi vuoden aikana.

Uusi palvelu saadaan nopeasti käyttöön, sillä matkapuhelinliittymiä on Suomessa jo yli neljä miljoonaa.

- Suomessa jo yli 70 prosenttia matkapuhelimista on sellaisia, joissa henkilön sähköinen tunnistaminen voidaan toteuttaa SIM-korttia vaihtamalla, sanoo Tapio Aaltonen, Väestörekisterikeskuksen varmennepalvelut-yksikön johtaja.

EU edistää sähköisen allekirjoituksen lainvoimaisuutta. Nyt kehitettävä palvelu tukee kuun alussa Suomessa voimaan tullutta lakia sähköisistä allekirjoituksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.