Mainos

Sähköinen henkilökortti ja sosiaaliturvakortti yhdistetään?

Hallitus esittää sähköisen henkilökortin ja sosiaaliturvakortin yhdistämistä yhdeksi sähköisessä asioinnissa käytettäväksi asiointikortiksi. Esitys muutoksesta annetaan huomenna eduskunnalle.

Yhdistettyä korttia voisi lakiesityksen mukaan käyttää kaikissa viranomaisten sähköisissä palveluissa. Mukana olisivat myös sosiaali- ja terveydenhuollon sähköiset palvelut.

Periaatteessa kaikkiin uusiin henkilökortteihin tulisi tekninen osa, johon voidaan sisällyttää Väestörekisterikeskuksen myöntämä kansalaisvarmenne. Sen avulla kansalainen voidaan luotettavasti todentaa varmennetussa sähköisessä asioinnissa. Lisäksi se mahdollistaa sähköisen allekirjoittamisen sekä viestien ja asiakirjojen salauksen. Poikkeuksina ovat alaikäisille ilman huoltajan suostumusta annettava henkilökortti ja väliaikainen henkilökortti.

Uusi yhdistetty henkilökortti toimisi nykyiseen tapaan myös henkilöyttä osoittavana matkustusasiakirjana. Passin sijasta sitä voitaisiin käyttää matkustusasiakirjana matkustettaessa johonkin 15 Länsi-Euroopan maasta. Etenkin tästä asiasta voi syntyä keskustelua eduskunnassa. Rajojen ylityksissä esiin voisi tulla asioita, jotka eivät liity mitenkään rajan ylittämiseen.

Sähköisen henkilökortin voimassaoloaikaa esitetään pidennettäväksi kolmesta vuodesta viiteen vuoteen. Lakiesityksessä on myös hakemismenettelyyn liittyviä muutoksia. Hallituksen esityksen mukaan uutta sähköistä henkilökorttia koskeva hakemus voitaisiin jättää poliisilaitoksen lisäksi myös Kansaneläkelaitoksen toimipisteeseen. Kortin myöntäisi kuitenkin aina poliisi.

Korttien yhdistämisen uskotaan edistävän sähköistä asiointia ja lisäävän sähköisen henkilökortin käyttöä. Hallitus arvioi, että sisällyttämällä sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisissä palveluissa tarvittavat tiedot sähköiseen henkilökorttiin voidaan kortin käyttömahdollisuuksia laajentaa huomattavasti, jolloin korttien menekki myös kasvaa. Kortin käytön lisääntyminen edistää sähköistä asiointia.

Uuden sähköisen henkilökortin omakustannushinta olisi noin 40 euroa. Nykyisin poliisin myöntämä kolme vuotta voimassaoleva sähköinen henkilökortti maksaa 29 euroa.

Sähköinen henkilökortti otettiin käyttöön vuoden 1999 joulukuussa. Kortteja on myönnetty noin 13 000. Uusi kortti on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden syksynä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.