Mainos

Sähköinen asiointi lisääntyy kunnissa

Eurooppalaisittain Suomi on sähköisen asioinnin kärkikaartia. Esimerkiksi Lahdessa voi peruuttaa tekstiviestillä hammaslääkäriajan, ja vapautuneesta ajasta ilmoitetaan viestillä seuraavalle asiakkaalle.

Sähköinen asiointi lisääntyy Suomen kunnissa. Yhä useamman asian hoito onnistuu nykyisin verkossa.

-Lippulaivana ovat kirjastot. Netistä voi katsoa tarjontaa, lainata ja varata kirjoja, sanoo Heikki Lunnas Kuntaliitosta.

Monet lomakkeet ja tilojen varaukset ovat yleisesti tarjolla verkossa. Myös monimutkaisempia asioita, kuten päivähoitopaikan hakemista, pystyy hoitamaan sähköisesti jo useilla paikkakunnilla. Varsinkin suuret kaupungit tarjoavat entistä enemmän uusia palveluja.

-Esimerkiksi Lahdessa voi peruuttaa tekstiviestillä hammaslääkäriajan, ja vapautuneesta ajasta ilmoitetaan viestillä seuraavalle asiakkaalle.

Sipoolaiset pääsevät maaliskuussa täyttämään päivähoitopaikkahakemuksia netissä, ja kunta aikoo tuoda kaikki palvelunsa verkkoon muutaman vuoden kuluessa.

Kunnan palveluita lähdettiin tarkastelemaan kokonaisuutena, ja niille laadittiin yhteinen kehittämissuunnitelma.

-Tarkoitus on, että yleiset asiat voi panna vireille verkossa ja nähdä sitten, miten ne etenevät, kertoo it-päällikkö Sam Allén.

Euroopan kärkeä

- Eurooppalaisittain Suomi on sähköisen asioinnin kärkikaartia. Meillä sillä on myös onnistuttu vähentämään turhaa työtä, Lunnas kertoo.

Esimerkiksi veroilmoituksen täyttäminen on nykyisin huomattavasti helpompaa kuin 1980-luvulla, jolloin kansalaisen piti itse hankkia virkatodistuksia ja viedä niitä toisille viranomaisille.

Sipoossa uskotaan, että sähköinen asiointi lisää kuntalaisten tyytyväisyyttä, tuo säästöjä ja varmistaa palveluiden saatavuuden tulevaisuudessa.

Ketään ei kuitenkaan pakoteta viraston luukulta netin ääreen, vaan henkilökohtaista palvelua on tarjolla vastedeskin. Myöskään irtisanomisia ei ole luvassa sähköisen palvelun takia.

Allén arvelee, että sähköinen asiointi helpottaa varsinkin kiireisten lapsiperheiden elämää, kun asioita ei tarvitse hoitaa virka-aikana virastossa käymällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.