Sähköinen asiointi etenee Väestörekisterikeskuksessa

Kansalaisten sähköinen asiointi etenee Väestörekisterikeskuksessa.

Väestörekisterikeskus on luonut väestötietojärjestelmäänsä kaikille suomalaisille ja järjestelmään rekisteröidyille ulkomaalaisille esimuotoisen sähköisen asiointitunnuksen nk. teknisenä tunnisteena.

Myös vastasyntyneelle luodaan esimuotoinen tunnus samassa yhteydessä, kun hänelle muodostetaan henkilötunnus.

Esimuotoisten tunnisteiden luominen väestötietojärjestelmään perustuu väestötietolakiin. Varsinainen sähköinen asiointitunnus, SATU, on osa Väestörekisterikeskuksen tuottamaa kansalaisvarmennetta (sähköistä henkilöllisyyttä), joka takaa turvallisen asioinnin tietoverkoissa, koska sen avulla palvelun käyttäjä voidaan tunnistaa ehdottoman luotettavasti.

SATU on julkinen, numeroista ja tarkistusmerkistä muodostettu tietojoukko, joka on yhtä yksilöllinen ja muuttumaton kuin henkilötunnus. Toisin kuin henkilötunnus, se ei kuitenkaan sisällä mitään henkilöä koskevaa tietoa. Sähköinen asiointitunnus tarvittiin tunnistus- ja turvatekijäksi verkkoon, koska perinteisen henkilötunnuksen käyttöön liittyy internetissä liian paljon väärinkäytösmahdollisuuksia.

Varmenteen ja siten SATUn käyttöönotto on täysin vapaaehtoista - nyt luotu esimuotoinen tunnus aktivoidaan varsinaiseksi sähköiseksi asiointitunnukseksi vasta, kun henkilö on hankkinut itselleen kansalaisvarmenteen joko sähköisen henkilökortin tai myöhemmin tänä vuonna tarjolla olevan kansalaisvarmenteellisen pankkikortin muodossa. SATU:n esiasteella ei ole kansalaiselle käytännön merkitystä, sillä sitä ei muutoin käytetä eikä sitä esimerkiksi luovuteta väestötietojärjestelmää hyödyntäville ulkopuolisille organisaatioille.

Esiasteiden luominen kuitenkin helpottaa varmenteiden ja varsinaisten sähköisten asiointitunnusten muodostamista.

Esimuotoisten sähköisten asiointitunnusten luonti valmiiksi väestötietojärjestelmään on valmistautumista laajenevaan tietoyhteiskuntaan, jossa varmenteiden menekin arvioidaan selvästi kasvavan toisaalta internetin kautta käytettävien palveluiden ja toisaalta tietoturvavaatimusten tullessa entistä merkittävämmäksi osaksi jokaisen arkipäivää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat