Sähköinen äänestys toteutetaan kolmessa kunnassa

Oikeusministeriö toteuttaa tämän vuoden kunnallisvaaleissa ensimmäistä kertaa sähköisen äänestyksen kolmessa kunnassa.

Karkkilan, Kauniaisten ja Vihdin äänioikeutetut voivat äänestää sähköisesti äänestyspaikalla joko vaalipäivänä tai ennakkoäänestyksessä. Muiden kuntien äänioikeutetut eivät voi äänestää sähköisesti.

Sähköisessä äänestyksessä äänestäjä saa henkilöllisyyden tarkistamisen jälkeen äänestyskortin, johon on talletettu hänen tietonsa. Hän asettaa kortin äänestyspäätteessä olevaan kortinlukijaan, painelee kosketusnäytölle ehdokkaan numeron ja hyväksyy sen.

Kunnalisvaalien ennakkoäänestys järjestetään 15.-21. lokakuuta ja vaalipäivä on 26. lokakuuta.

Vielä ei kyse internet-äänestyksestä

Sähköisen äänestyksen kokeilu perustuu vuonna 2006 tehtyyn vaalilain muutokseen, joka on voimassa tämän vuoden loppuun. Pilottihankkeen jälkeen oikeusministeriö selvittää siitä saadut kokemukset, ja hallitus puolestaan päättää erikseen, miten asiassa edetään.

Jo ennen kuin sähköistä äänestystä on kertaakaan käytetty, julkisuudessa on esiintynyt epäilyjä järjestelmän toimivuudesta ja mahdollisista tietoturvariskeistä. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) haluaa korostaa varsinkin yhtä seikkaa.

- Pilottihankkeessa ei ole kyse internet-äänestyksestä, vaan äänestyksestä, joka tapahtuu äänestyspaikoilla. Vasta kunnallisvaalien jälkeen voimme keskustella mahdollisesta internet-äänestyksestä, hän totesi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Koska äänestys pilottikunnissa ei tapahdu verkossa, on esimerkiksi perushakkerointi Braxin mukaan vaikeaa. Sähköisen äänestyksen pilottihankkeen kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan 700 000-800 000 euroon.

- Kustannukset ovat kasvaneet paljon suuremmiksi kuin alkuun ajateltiin. Mutta kyseessä on uusi hanke, jonka aikana on ilmennyt sellaisia seikkoja, jotka on vaan pitänyt tehdä, totesi oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

"Kritiikki on vain eduksi"

Sähköistä äänestysjärjestelmää on arvostellut muun muassa kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava yhdistys Electronic Frontier Finland Effi. Kritiikin kärki on suunnattu etenkin siihen, että se ei ole saanut oikeusministeriöltä kaikkia tietoja järjestelmän teknisestä toteutuksesta liikesalaisuuksiin vedoten.

- Teknisen järjestelmän arviointi on pian alkamassa. Sen on tarkoitus olla julkinen kriittisille äänille. Arvioinnin tekee riippumaton ryhmä, joiden raportti on julkinen. Jos ryhmä huomaa pahoja puutteita turvallisuudessa, on aivan mahdollista, ettei järjestelmää oteta käyttöön, ministeri Brax huomautti.

Arto Jääskeläisen mukaan arviointiryhmä koostuu Turun yliopiston matematiikan laitoksen tohtoritason tutkijoista, jotka ovat perehtyneet nimenomaan salausmenetelmiin. Ryhmään tulee ilmeisesti myös Effin edustus.

- Kriittiset näkemykset ovat arviointityössä vain eduksi, Jääskeläinen vakuutti.

Miten äänestää Aku Ankkaa?

Sähköisen äänestyksen tietoturva perustuu Arto Jääskeläisen mukaan muun muassa pitkälle kehitettyihin salausmenetelmiin.

- Lisäksi laitteiden käyttö on vaalivirkailijoiden valvonnassa, palvelimet ovat valvotuissa tiloissa sekä tietoliikenne pääte- ja palvelinlaitteiden välillä on salattu.

Sähköisen uurnan avaavat oikeusministeriön edustaja ja kolme Helsingin vaalipiirilautakunnan jäsentä vaalipäivänä iltakahdeksalta. Sähköisessä äänestyksessä voi äänestää vain joko ehdokasta tai tyhjää. Siinä ei voi siis äänestää Aku Ankkaa, piirrellä taiteellisia kuvia tai lähettää enemmän tai vähemmän nasevia viestejä yhteiskunnalle.

- Tällaisessa kansalaisaktivismissa pitää turvautua perinteiseen lippuäänestysvaihtoehtoon, Jääskeläinen naurahti.

Lue lisää täältä

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat