Mainos

Sähköinen äänestys otettiin hyvin vastaan

Sähköinen äänestys sai Suomessa tulikasteensa kuntavaalien ennakkoäänestyksessä. Äänestäjät ottivat kolmessa kunnassa toteutetun kokeilun hyvin vastaa.

Oikeusministeriö oli etukäteen asettanut tavoitteeksi, että noin puolet äänestäjistä kokeilisi sähköistä äänestämistä. Tämä tavoite ylittyi ainakin ennakkoäänestyksessä kirkkaasti - Karkkilassa ja Kauniaisissa noin 60 prosenttia ennakkoon äänestäneistä äänesti sähköisesti, Vihdissä 56 prosenttia.

Karkkilan johtavan ennakkoäänestystoimitsijan Nina Saikanmäen mukaan äänestäjien palaute on ollut hyvin myönteistä.

- Simppeli homma, olipa helppoa, sepä kävi nopeasti, ei sattunut yhtään ja tää oli vähän kuin kävisi pankkiautomaatilla, Saikanmäki luettelee toimitsijoiden vihkoon keräämiä kommentteja.

Yllättävänä Saikanmäki pitää varttuneempien innokkuutta kokeilla sähköistä äänestystä.

- Se ei mennyt välttämättä niin, että vanhemmat olisivat äänestäneet perinteisesti lipulla ja nuoremmat olisivat kokeilleet sähköistä, vaan kyllä suuntaan ja toiseenkin oli poikkeuksia aika paljon. Oli esimerkiksi perheitä, joissa vanhemmat äänestivät sähköisesti ja perheen nuori valitsi lippuäänestyksen, Saikanmäki kertoo.

Pieniä, lähinnä äänestäjän iästä johtuvia kommelluksiakin sattui.

- Oli sellaistakin, että jos vähänkin kädet vapisi, niin ei ehkä saanut ensimmöisellä näppäilyllä kohdennettua sormea oikeaan kohtaan, vaan joutui peruuttamaan. Siellä äänestyskopin ulkopuolella me huhuilimme ja annoimme lisäohjeita ja rohkaisimme jatkamaan yrittämistä, Saikanmäki kuvailee.

Saikanmäen mukaan kukaan ei kuitenkaan joutunut vaihtamaan sähköisestä äänestämisestä lippuäänestykseen.

Sähköinen äänestys vain äänestyspaikalla

Sähköinen äänestys tapahtuu näyttöpäätteellä virallisen äänestyspaikan äänestyskopissa. Nettiäänestys kotoa ei vielä vuosiin ole mahdollista, sillä siinä nähdään yhä periaatteellisia vaalisalaisuuteen ja vaalivapauteen liittyviä ongelmia.

Äänestämisen jälkeen ääni tallentuu oikeusministeriön sähköiseen vaaliuurnaan, missä se säilyy vaali-iltana kello kahdeksan tapahtuvaan uurnan avaamiseen asti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja