Sähköautot kiinnostavat senioriautoilijoita – tietyt seikat ikäihmisen kannattaa huomioida

Sähköautoilun vallankumous 5:28
KATSO MYÖS: Bensalenkkari Marko vaihtoi sähköautoon – näin paljon hän on säästänyt alle vuodessa.

Seniorikansalaiset ovat voimakkaasti kasvava suomalaisautoilijoiden ryhmä. 70-vuotiaiden autoilijoiden määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Joka viides yli 70-vuotias auton ostaja on päätynyt sähköautoon, ilmenee If-vakuutusyhtiön tilastoista

Viime vuonna uuden auton ostaneita yli 70-vuotiaita on Ifin tilastojen mukaan noin 15 prosenttia. Senioreiden ykkösvalinta uudeksi autoksi on hybridi, jonka on valinnut lähes 40 prosenttia. 

– Vaikka sähköistyminen etenee eläkeikäisten keskuudessa muutaman vuoden nuorempia jäljessä, sähköauto ohitti viime vuonna suosiossa bensa-auton myös yli seitsenkymppisillä auton ostajilla. Tässäkin ikäluokassa on paljon rohkeasti uutta teknologiaa kokeilevia kuskeja, sanoo Ifin sähköautojen tuotepäällikkö Janne Sivenius tiedotteessa.

Sivenius toteaa, että sähköautolla ajaminen vaatii aluksi totuttelua, koska käyttöliittymä kosketusnäyttöineen on erilainen verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon.

– Uudenlaista tankkaamiseen verrattuna on myös lataaminen ja siihen tarvittavat erilaiset sovellukset. Sähköautoissa on kuitenkin monia käytännöllisiä mukavuuksia, jotka tekevät ajamisesta helppoa ja miellyttävää myös senioriautoilijalle.

Automerkkiä ei vaihdeta

Vakuutusyhtiön tiedot kertovat, että iäkkäämmät kuskit ovat merkkiuskollisia. Uusi auto valitaan usein tutun merkin malleista siitäkin huolimatta, että auto vaihdetaan diesel- tai bensiiniautosta sähköautoon.

– Suomalaiset ovat iästä riippumatta perinteisesti Toyota-kansaa. Seniorikuskien selkeä suosikkimerkki on lisäksi Volvo. Kolmekymppiset suosivat puolestaan Teslaa, joka kiri viime vuonna heidän ikäluokassaan Ifin asiakkailla suosituimmaksi uusien autojen merkiksi, Sivenius kertoo.

Vakuutusyhtiön vinkit seiniorikuskille

  • Mikä on käyttötarpeesi autolle? Automallin valintaan vaikuttaa, ajatko etupäässä lyhyitä vai pidempiä matkoja.
  • Latausmahdollisuudet. Saatko ladattua kotona tai pystytkö järjestämään kotilatauksen? Auton lataus vaatii enemmän suunnittelua, jos kotona ei pysty autoa latamaan.
  • Arvioi helppokäyttöisyys. Sähköautoissa on erilaiset toiminnot, joten kannattaa kysellä vinkkejä muilta sähköautojen käyttäjiltä ja tehdä autojen välillä vertailua.
  • Ota tarpeeksi aikaa ajoharjoitteluun. Sähköauto voi erota polttomoottoriautosta monella tavalla. Esimerkiksi jarrutusmatkat voivat olla liukkaalla kelillä pidempiä.

Lue myös:

    Uusimmat