Sähköautojen tilausmäärät romahtaneet Euroopassa: "Kutsumme tulevaa kuolemanlaaksoksi"

Kannattaako nyt ostaa sähköautoa? Ota nämä asiat huomioon 0:48
KATSO MYÖS: Ota nämä asiat huomioon, jos mietit sähköauton ostamista.

Vuosia kestäneen kasvukauden jälkeen Euroopan sähköautokauppa näyttää hidastumisen merkkejä. Autoilijat odottavat markkinoille edullisempia sähköautoja. Asiasta uutisoi Reuters.

Monet autoilijat katsovat tällä hetkellä Euroopassa kahden tai kolmen vuoden päähän.

Täyssähköautojen myyntiluvut kasvoivat 47 prosenttia vuoden 2023 kolmen neljänneksen aikana, mutta autovalmistajat eivät tätä hurranneet. Teslan, Volkswagenin ja Mercedes-Benzin viesteissä on vakava alavire.

Korkea korkotaso ja vaimentuneet markkinat ovat saaneet kuluttajat varuilleen. Esimerkiksi Volkswagenin sähköautoja tilataan viime vuoteen verrattuna puolet vähemmän.

Saksalaisten ja italialaisten autokauppojen sekä useamman data-analyysiyrityksen tutkimusten mukaan taustalla on myös muita syitä.

Kuolemanlaakso edessä

Tutkimusten mukaan kuluttajat ovat epävarmoja siitä, ovatko täyssähköautot riittävän turvallisia ja onko niiden toimintamatka riittävä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema saksalainen autokauppias Thomas Niedermayer sanoo, että yleinen ongelma on epävarmuus.

– Monet olettavat, että teknologia kehittyy, ja he mieluummin odottavat kolme vuotta seuraavaa mallia, kuin ostavat ajoneuvon, jonka arvo laskee nopeasti.

Jälleenmyyjäyritys Cox Automotiven johtaja Philip Nothard sanoo, että monet ostavat uusia autoja sen perusteella, mikä niiden ennakoitu jälleenmyyntiarvo on.

Asiantuntijat uskovat, että edessä saattaa olla sähköautomarkkinoiden hitaan kasvun aika.

– Kutsumme kuolemanlaaksoksi tulevaa, 2024–2027 vuosien välistä jaksoa, kun jälleenmyyntiarvot ovat matalalla, tuotantomäärät ovat suuria ja kysyntä on pientä, Nothard ennustaa.

Epävarmuus ja kilpailu

The Langston Co -markkinatutkimuslaitoksen kyselyn mukaan Saksassa sähköautojen myynti on lisääntynyt tasaista tahtia, mutta samaan aikaan ihmisten määrä, jotka ovat kiinnostuneita sähköauton hankinnasta, ei ole kasvanut.

AutoTrader-kauppapaikan mukaan Britanniassa taas sähköautot ovat yhä noin kolmanneksen polttomoottoriautoja kalliimpia.

Monien valmistajien tulevat sähköautomallit tähtäävät markkinoille vasta vuonna 2025, jolloin niillä on myös uusi ongelma: Kiina.

Kiina on tuonut Euroopan sähköautomarkkinoille ennennäkemätöntä kilpailua edullisilla malleillaan.

Yhdysvallat jäljessä

Myös Yhdysvalloissa hidastuminen on huomattu, vaikkakin Atlantin toisella puolella sähköistyminen on muutenkin ollut hitaampaa. Ford ja General Motors ovat ilmoittaneet hiljattain lykkäävänsä edullisempien sähköautomalliensa lanseerausta.

Lisäksi autoalan laajojen lakkojen seurauksena syntyneet uudet sopimukset ovat nostaneet tuotantokustannuksia.

JATO Dynamics -tutkimuslaitoksen johtaja Alistair Bedwell sanoo, että sääntelyn näkökulmasta autovalmistajien ei tarvitse lanseerata tuotteitaan juuri nyt.

– Yritykset voivat keskittyä kannattavuuteen. Mutta niiden on pidettävä Teslaa ja kiinalaisyrityksiä silmällä, jotta ne eivät pääsee liikaa edelle.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat