Mainos

Sähköasentajien palkat nousivat kohisten

Rakennussähköasentajien palkat ovat nousseet kymmenessä vuodessa selvästi yli 50 prosenttia.

Myös hammaslääkärien, kuntien ja kaupunkien johtajien sekä kirvesmiesten palkat nousivat noin 50 prosenttia vuosina 1996-2006, käy ilmi Ilta-Sanomien ja Taloussanomien selvityksestä.

Lehtien palkkamuutosvertailun ykköspaikalle selvinneiden rakennussähköasentajien kuukausipalkka nousi vuosina 1996-2006 peräti 53,5 prosenttia lähes 2 800 euroon. Hammaslääkärien ansiot nousivat 52 prosenttia vajaaseen 5 000 euroon.

Kuntien ja kaupunkien johtajat tienasivat vuonna 2006 lähes 5 400 euroa kuukaudessa, mikä on 50 prosenttia enemmän kuin vuonna 1996.

Sähköasentajien ja kirvesmiesten kova palkkojen nousu selittyy rakennusalan työntekijöiden kovalla kysynnällä. Hammaslääkärien palkannousu puolestaan selittyy syrjäseutujen työvoimapulalla.

Opettajat ja sairaanhoitajat jälkijunassa

Keskimäärin palkansaajien kokonaispalkat nousivat tarkasteluajankohtana 40 prosenttia. Vuonna 2006 palkansaajien keskipalkka oli 2 630 euroa kuukaudessa.

Selvästi keskimääräistä vähemmän nousivat muun muassa palomiesten, luokanopettajien, siivoojien, linja-autonkuljettajien, sairaanhoitajien ja kiinteistönhuoltomiesten palkat.

Esimerkiksi luokanopettajien palkat nousivat vertailujaksolla vain vajaat 34 prosenttia ja sairaanhoitajien palkat 31 prosenttia. Luokanopettajat ansaitsivat vuonna 2006 keskimäärin 2 825 euroa ja sairaanhoitajat 2 438 euroa kuukaudessa.

Ilta-Sanomien ja Taloussanomien vertailu perustuu Tilastokeskuksen tietoihin. Vertailussa tarkasteltiin kokonaispalkkaa, jossa on mukana myös muun muassa ylityöansiot. Luvut ovat bruttopalkkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.