Sähköä myydään pörssihintaan jo Suomessakin

Suomalaiset voivat vähitellen ryhtyä ostamaan sähkönsä pörssihinnalla Norjan ja Ruotsin tapaan. Ensimmäisenä asialla on Turun sähköyhtiö. Markkinavalvojaa kotien pörssisähkö kuitenkin arveluttaa.

Perunakapan hinta Turun torilla heilahtelee sesonkien mukaan. Kotitalouksien toinen välttämättömyys eli sähkö on sekin nykyään torikauppatavaraa.

Kauppapaikkana on pohjoismaiden sähköpörssi. Siinä alueen kaikki voimalaitokset tarjoavat tuotettaan samalla torilla ja hintakilpailu on käynnissä koko ajan.

Esimerkiksi Turku ostaa kaiken sähkönsä sähköpörssistä tukkuhintaan. Omaa voimalaa ei kannata käyttää.

Nyt ajatus on, että myös kotitaloudet saavat sähkönsä torihinnalla. Päälle tulee tietenkin välityspalkkio sähköyhtiölle sekä kiinteä perusmaksu.

Markkinavalvoja suhtautuu kuitenkin uutuuteen varauksellisesti heiluvan hinnan vuoksi.

- Lähinnä ongelmia tulee siitä, että kuluttaja-asiakas ei tiedä vasta kuin laskussa, paljonko se tuli maksamaan. Joissakin tapauksissa se voi olla myös ikävä yllätys, muistuttaa ryhmäpäällikkö Antti Paananen Energiamarkkinavirastosta.

Turku Energia taas luottaa kilpailuttamiseen, kertoo kehityspäällikkö Jarkko Lehtonen.

- Kuluttaja tietää, että hän saa joka tunnille kilpailutettuun hintaan sähköä eli ei varmasti maksa liikaa sähköstään.

Erään hinta-arvion Turun sähköyhtiö tarjoaa esimerkiksi laskelmalla, jossa on verrattu kahden omakotitalon energialaskua pörssisähkön ja hinnastosähkön välillä.

Jos taloissa olisi otettu sähkö pörssistä, olisi syntynyt säästöä.

Kukaan ei silti uskalla ennustaa, mikä on tilanne tästä vuosi eteen päin: hinnat heiluvat. Pörssisähkön käyttäjän pitää vain ottaa riski.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat