Saharan hiekkaa satoi alas Isossa-Britanniassa – astmaatikkoja varoitellaan

Sateiden ja tuulten mukana Isoon-Britanniaan asti kulkeutunut Saharan hiekkapöly huonontaa ilmanlaatua muun muassa Lontoossa. Viranomaiset varoittavat nyt saasteiden ja hiekkapölyn haitoista terveydelle.

Isossa-Britanniassa alkuviikon aikana maahan satanut hiekkapöly on peräisin hiekkamyrskystä Saharasta.

Viranomaiset varoittavat nyt korkeista ilmansaastepitoisuuksista, kun päästöt ja Saharan hiekkapöly yhdessä huonontavat ilmanlaatua. Pitoisuuksien ennustetaan olevan korkeita etenkin Keski- ja Kaakkois-Englannissa sekä Walesissa.

Esimerkiksi astmaatikkoja kehotetaan varautumaan lääkkeillä. Myös vanhuksien sekä keuhko- ja sydänsairaiden tulisi välttää liikaa rasitusta ulkona.

Saharan hiekkamyrskystä lähtenyt tomu on kulkenut ylhäällä ilmakehässä ja satanut alas Britanniassa.

– Saharan hiekkapölyä kulkeutuu aika ajoin Välimeren pohjoispuolelle, silloin tällöin Britanniaan ja joskus pasaatituulten mukana aina Brasiliaan asti. Periaatteessa hiekkaa voisi joissain tapauksissa tulla Suomeenkin, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Vaikka taivas on muuttunut Lontoossa utuiseksi savusumusta, ei viranomaisilla ole vielä aikeita rajoittaa autoilua. Pariisissa autoilua rajoitettiin viime kuussa saasteiden takia.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

MTV UUTISET - AFP

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja