Mainos

Safariyrittäjille ehdollista valjakkoturmasta

Torniolaiselle yrittäjäpariskunnalle lankesi ehdollista vankeutta kahden italialaisturistin hengen vaatineesta valjakkoturmasta. Kemi-Tornion käräjäoikeus tuomitsi molemmille kaksi kuukautta ehdollista vankeutta kahdesta kuolemantuottamuksesta.

Onnettomuus tapahtui vartioimattomassa tasoristeyksessä Tornion Korpikylässä tapaninpäivänä 2005. Koiravaljakkoajelulle osallistuneet 14- ja 17-vuotiaat italialaisnuoret jäivät pohjoisesta tulleen junan alle vartioimattomassa tasoristeyksessä. Kuolleet nuoret istuivat valjakkoletkan viimeisessä reessä.

Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjät rikkoivat heiltä vaadittavaa huolellisuusvelvoitetta. Oikeuden mukaan yrittäjien olisi pitänyt mieltää, että junaradan ylittämiseen liittyy riskejä ja myös kuoleman mahdollisuus.

Oikeus hylkäsi omaisten vaatimuksen kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Oikeus katsoi, että yrittäjät olivat pyrkineet toiminnan turvallisuuteen.

Käräjäoikeus ei myöntynyt myöskään italialaisomaisten satojen tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin. Safariyritys ja yrittäjät joutuvat korvamaan omaisille muun muassa hautajaiskuluja.

Radan ylityksestä ei kerrottu

Yrittäjäpariskunta kiisti oikeudessa syytteet. Heidän mukaansa kyse oli monien yhteensattumien aikaansaamasta tapaturmasta.

Yrittäjät olivat luottaneet aikataulujen tarkistamisen lisäksi pitkään junaradan varrella asuneina omaan kokemukseensa siitä, koska junat kulkevat. Oikeudessa he kertoivat tienneensä, että maanantaina ei kulje junia. Tästä syystä junaradan ylittämisestä ei yrittäjien mukaan kerrottu myöskään koiravaljakkoajelun asiakkaille.

Junat kulkivat kuitenkin sunnuntaiaikataulun mukaisesti tapaninpäivänä. Oikeuden mukaan yrittäjien olisi tullut ennakolta selvittää juhlapyhän junaliikenne.

Kuljettaja sai pysähtymismerkin

Italialaisen kuljettaman turmareen tiedetään pysähtyneen ennen junarataa. Moottorikelkalla seurannut opas oli antanut kuljettajalle pysähtymismerkin, mutta epäselväksi jäi, miksi ohjeistaja oli nostanut molemmat jalkansa pois jarrulaitteen päältä.

Oikeus katsoi, että kuljettaja on ollut junaradan edessä tilanteessa, johon hänelle ei ole annettu opastusta ja jota hän ei ole osannut ennakolta odottaa. Oikeuden mukaan ohjastajan saama varsin lyhytkestoinen ja pintapuolinen opastus koiravaljakolla ajoon on ollut riittämätöntä. Opastuksessa oli käytetty apuna italiaa puhuvaa tulkkia.

Mafia-pomon tytär

Turma sai runsaasti julkisuutta myös Italiassa. Il Mattino -lehti käsitteli tapausta koko sivun reportaasilla, sillä turmassa kuolleen tytön isän kerrottiin olevan pitkää vankeustuomiota kärsivä mafiapomo.

Isä ja tytär eivät olleet koskaan tavanneet. Heidän ensitapaamisensa piti olla heti, kun tytär palaa Lapin-matkaltaan.

Safariyrittäjät luopuivat koiravaljakkoajeluista turman jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.