Mainos

Sadoille uusille isännöitsijöille tarvetta

Isännöintialalla on pulaa työvoimasta. Parisataa isännöitsijää jää eläkkeelle vuosittain, eivätkä nykyiset alalle johtavat koulutusohjelmat riitä Suomen Isännöintiliiton mukaan täyttämään vajetta.

Liiton viimekeväisessä kyselyssä paljastui, että alan yrityksiin olisi tarvetta palkata 400 uutta isännöitsijää. Tilanteen ei uskota muuttuneen vuodessa millään tavalla.

- Minulla on sellainen käsitys, että välitön tarve on sen suuruinen. Miten yritykset pystyvät taantumassa palkkaamaan, on oma juttunsa, pohtii liiton puheenjohtaja Mikko Peltokorpi.

Kiinteistöjen peruskorjausten määrän kasvun uskotaan tuovan isännöintialalle lisää töitä. Jo kuluvana vuonna ennakoidaan putkiremonttien lisääntyvän ja lisäksi taloyhtiöissä valmistellaan tulevia peruskorjauksia.

Todellista saneerausbuumia Isännöintiliitto ennakoi kolmelle seuraavalle vuodelle. Ikääntyvät rakennukset vaativat putkiremontteja ja muuta korjausta taloudellisessa taantumassakin.

Erikoisosaamisen tarve lisääntyy

Töiden ja velvoitteiden lisääntyessä isännöintialalla tarvitaan liiton toimitusjohtajan Tero Heikkilän mukaan eri osa-alueiden erikoisosaamista. Alalla voi esimerkiksi keskittyä asiakassuhteiden hallintaan taloyhtiöiden hallitusten kanssa. Lisäksi tarvitaan isännöinnin teknistä ja juridista asiantuntijaa.

- Tämä myös mahdollistaa jatkuvan työssä kehittymisen, Heikkilä sanoo.

Isännöintialalla on ollut havaittavissa sellainen kehitys, että pienet yhden hengen toimistot sulautuvat isompiin. Suuremmissa toimistoissa isännöitsijöiden on mahdollista keskittyä tiettyihin osa-alueisiin työssään.

- Yleinen trendi on se, että alan ketjut kasvavat. Ketjuihin on ostettu pieniä yrityksiä, mutta aina tulee olemaan tietty määrä pikkuyrityksiä, Peltokorpi selvittää.

Suhdannevaihtelut eivät yleensä keikuta

Isännöintiala on perinteisesti ollut sellainen, etteivät suhdannevaihtelut sitä yleensä keikuta. Lisäksi työpaikkoja on hyvin tarjolla. Alan yritykset jopa kartoittavat isännöitsijöitä suoraan koulun penkiltä.

- Joka kevät tulee soittoja, joissa kysellään isännöitsijöiksi halukkaita, Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Petri Murtomaa kertoo.

Kiinteistöalan eri tehtäviin isännöinti mukaan luettuna voi opiskella ammattikorkeakouluissa yhdellätoista paikkakunnalla. Suuntautumisvaihtoehdoista voi valita isännöinnin ja kiinteistöjohtamisen, toimitilajohtamisen sekä teknisen isännöinnin väliltä. Koulutus on 23. kuluvaa kuuta alkavassa ammattikorkeakoulujen yhteishaussa.

Isännöinnin ammattitutkimuksen mukaan vuonna 2006 isännöitsijän palkka oli keskimäärin noin 2900 euroa ja kokonaispalkka hitusen päälle 3200 euroa kuussa. Kokonaisansioita nostavat iltakokouksista maksettavat palkkiot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.