Mainos

Sadetutkan karut kuvat: Sade pyöri ja pyöri tulva-alueen päällä neljä päivää

Sadetutkan kuvat kertovat hyvin, miksi Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan tulvat ehtivät kehittyä niin pahoiksi. Matalapaine parkkeerasi poikkeuksellisesti Suomen länsiosaan ja pyöritti sadetta saman, jo ennestään märän alueen yli.

Rankat sateet alkoivat Länsi-Suomessa jo viime torstaina. Pienen poutahetken jälkeen entistä rajummat sateet iskivät alueelle perjantaina. Matalapaine jämähti Vaasan edustalle ja jatkoi pyörimistään samassa pisteessä vielä lauantain ja sunnuntain ajan. Viikonloppuna sateet olivat jo heikompia.

Useimmiten matalapaineet ylittävät Suomen lännestä itään. Nyt matalapaineen keskus parkkeerasi Suomen länsiosaan ja pyöritti sadetta lähes paikallaan usean päivän ajan.

– Tämä oli harvinainen matalapaine. Yleensä näin voimakkaat matalapaineet eivät pysähdy Suomen päälle vaan kulkevat maamme ylitse. Koko Pohjoismaiden päällä oli jo valmiiksi laaja matalapaineen alue. Tulvat aiheuttanut uusi matalapaine jäi ikään kuin vanhan matalapaineen vangiksi, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Maa oli tulva-alueella jo erittäin märkä syksyn aiempien sateiden jäljiltä, joten se ei pystynyt imemään vettä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Etelä-Pohjanmaan pahin tulvatilanne on helpottunut, vaikka vedet ovat edelleen tulvalukemissa. Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan pahimmilla tulva-alueilla on kastunut yli 100 taloa. Satakunnassa vedenpinnat ovat vielä nousussa.

Paikoin jo koko kuun sademäärä kaksinkertaisena

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun ensimmäisen viikon aikana on tullut vettä jo paikoin kaksinkertainen määrä kuun keskimääräiseen sademäärään verrattuna.

Alkusyksy eli syyskuu ja lokakuun alku on ollut harvinaisen sateinen. Suunnilleen yhtä sateinen alkusyksy on koettu viimeksi vuonna 1994. Lisäksi koko vuosi on ollut paikoin ennätyssateinen tähän mennessä.

Katso videolta tulva-alueen sadetutkakuvat (Kymmenen uutiset 8.10.2012).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.