Mainos

Sadekesä haitannut syyskylvöjä

Sateinen kesä on haitannut myös syksyn kylvötöitä. Peltojen märkyyden vuoksi ruista ja syysvehnää on saatu kylvetyksi vain murto-osa tavanomaisesta. Kylvökset ovat kuitenkin orastuneet tasaisesti. Kaikkia satovahinkolohkoja ei ole päästy puimaan eikä kaikkia ole edes kannattanut puida.

Maaseutukeskusten liiton kesän viimeisen kasvutilannetiedotteen mukaan kaura ja vehnä on enimmäkseen puitu, ja myös rypsin puinti lähenee loppuaan. Viljakauppa on sujunut kelvollisten erien osalta vailla ongelmia. Kaura on selvinnyt kesästä ohraa, vehnää ja ruista paremmin, mutta kaurasadon määrä on vain välttävä. Kauran laatu arvioidaan keskimäärin tavallista heikommaksi. Kevätvehnä- ja rypsisato jäävät niin laadultaan kuin määrältäänkin välttäviksi. Rypsin riesana olivat taudit, lako ja rikkakasvit.

Perunat alkavat niin ikään olla laarissa. Sato vaihtelee normaalin ja välttävän välillä. Perunan laatu on yleensä tavanomainen. Sokerijuurikkaan nosto on paraikaa käynnissä. Sitäkin on luvassa tavallista vähemmän, ja sokeripitoisuuden arvellaan jäävän tavanomaisen alapuolelle.

Metsäkeskusten liiton mukaan mennyt kesä opetti, että peltojen ojituksesta ja muusta peruskunnostuksesta on muistettava huolehtia. Samoin liitto tähdentää, että tautisen kesän jälkeen on kylvettävä vain sertifioitua tai huolellisesti peitattua kotoista siementä. Sadekesä haittaa vielä ensi kesän ja sitä seuraavien kesien viljelyä. Esimerkiksi rikkakasvit pääsivät runsastumaan siinä määrin, että ne aiheuttavat ongelmia vastaisuudessakin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.