Sadekausi uhkaa levittää tauteja Haitin järistysalueella

Haitin järistysalueilla odotetaan pelonsekaisin tuntein lähestyvää sadekautta. Rankkasateet saattavat lisätä varsinkin tautien määrää, koska puhtaasta vedestä on pulaa. YK on varoittanut, että jopa miljoonat ihmiset ovat yhä kodittomia sateiden alkaessa.

- Rankkasateiden ongelmana on se, että puhdas ja likainen vesi eivät enää kulje niin kuin niiden pitäisi, ja ne sekoittuvat. Esimerkiksi vessoista ulosteet saattavat siirtyä puhtaaseen veteen. Jos ihminen vaikkapa sairastaa koleraa piilevästi, hänen wc-käyntinsä seurauksena tauti pääsee puhtaan veden puolelle, kertoo SPR:n terveydenhuollon neuvonantaja Hannele Virtanen.

Haiti-projekteja koordinoinut Virtanen muistuttaa myös, että pesuveden likaantuessa erilaiset ihotaudit alkavat levitä. Myös silmätautien määrä kasvaa, kun ihmiset pyyhkivät likaisilla käsillä kasvojaan.

- Jos vesi pääsee seisomaan, hyttyset alkavat lisääntyä. Jos hyttysten määrä nousee, ja ne kantavat tauteja, tautien määrä kasvaa, Virtanen summaa.

Puhdistuskalustoa paikalle

Virtasen mukaan on erittäin tärkeää, että ihmiset eivät joutuisi rankkasateiden aikana käyttämään olemassaolevia tai ainakaan saastuneita vesilähteitä.

Kansainvälisen Punaisen Ristin kautta katastrofialueelle on jo lähetetty vedenpuhdistuskalustoa. Puhdistuslaitteiden avulla likaantuneestakin vedestä saadaan juomakelpoista.

Järistysalueella kaivetaan parhaillaan raunioita eikä romua ole vielä pystytty tai ehditty koota. Hannele Virtasen mielestä sateet aiheuttavat raunioissa romahdusvaaran ja siellä työskentelevillä on suuri loukkaantumisriski.

Virtanen kertoo, että yksi tärkeä tekijä luonnonkatastrofien runtelemilla alueilla on väestön perusterveys.

- Haiti on erittäin köyhä maa, ja jo nyt tiedetään, että monet ovat olleet aliravittuja ennen maanjäristystä. Tiedetään myös, että terveydenhuoltojärjestelmä ei ole tavoittanut kaikkia. Nyt kun maanjäristyksen kautta tulee paljon pidemmän tähtäyksen ongelmia, on enemmän ihmisiä, jotka kärsivät. Jos tällainen olisi sattunut maassa, jossa ihmisten peruskunto on parempi, heillä olisi paremmat mahdollisuudet toipua siitä, mitä tulee jatkossa, Virtanen kertoo.

Vesi ei ainoa ongelma

Asiantuntijan mukaan veden puutteen ja laadun lisäksi ongelmana on väliaikaismajoitus. Kun telttakylät kasvavat kokoa ja ihmiset asuvat tiiviisti, niin esimerkiksi tuhkarokko leviää erittäin nopeasti lapsesta toiseen.

Suomesta alueelle on lähetetty yli 300 telttaa, ämpäreitä ja muuta tavaraa. Virtasen mukaan jälleenrakennus on kuitenkin aloitettava hyvin nopeasti, koska teltta ei kestä pitkään.

Virtanen haluaa kiittää suomalaisia rahalahjoittajia. Hänen mukaansa haitin uhreille on saatu kerättyä heti katastrofin alusta alkaen hyvin rahaa.

Isoon katastrofiin ei riitä apua

Haitin katastrofi on verottanut Punaisen Ristin varastoja ankarasti. Virtasen mukaan kansainvälisellä Punaisella Ristillä ei ole tällä hetkellä kalustoa Haitin kaltaisen katastrofin hoitoon.

- Tavaroita ei tietenkään ole niin paljon kuin ennen Haitia, mutta joitain klinikoita ja vedenpuhdistusyksikköjä on vielä varastossa. Penempään katastrofiin valmius siis on, Virtanen miettii.

Lue myös:

    Uusimmat