Sadejaksot voivat tuoda tuskallisen hyttyskesän

Hyönteistutkija varoittaa uudesta viheliäisestä itikkasukupolvesta

Kuluvana kesänä hyttysiä saattaa liikkua luonnossa ennätyksellisen paljon. Hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan itikoille olisi otollista, jos tulevina viikkoina saataisiin runsaasti sateita.

- Lämpö ei ole niinkään hyttysille pahaksi, vaan kuivuus. Jos maastossa on paljon seisovaa vettä ja pieniä rapakkoja, niin sitä parempi elinympäristö toukilla on. Täytyy kuitenkin muistaa, että kehitys on hyvin pitkälti säistä kiinni, Itämies kuvailee.

Lämpimät kelit ovat saaneet toukat kehittymään nopeasti ja niiden munia on maastossa paljon. Itämies varoittaa, että säiden muuttuessa kosteiksi hyttysten munista saattaisi kehittyä kokonaan uusi sukupolvi. Tavallisesti munat talvehtivat ja kuoriutuvat vasta seuraavana suvena.

- Jos uusi sukupolvi tulisi, niin munat eivät jäisi talvehtimaan, vaan kehittyisivät saman tien, jolloin heinäkuun lopulla ja elokuussa voisi olla mitä melkoisin määrä hyttysiä liikkeellä. Tosin sitä on vaikea ennustaa, kuinka paljon seuraavan neljän viikon aikana sataa, Itämies muotoilee.

Tyypillisesti hyttysiä on eniten alkukesästä, sillä viimeisilläkin lajeilla on tapana kuoriutua viimeistään heinäkuun puolivälissä. Itämiehen mukaan ihmiselle erityisen kiusallisia ovat korpi- ja metsähyttynen.

Hyttysmäärissä suuria alueellisia eroja

Itämies arvioi, että tällä hetkellä tavanomaista enemmän ininää on etenkin Lapissa, Oulun lähistöllä sekä Itä- ja Lounais-Suomessa. Etelä-Suomessa hyttysiä vaikuttaisi sen sijaan olevan selvästi vähemmän.

- Kuivana jaksona hyttyset ovat erittäin aktiivisia, mikä lyhentää toisaalta niiden elinikää. Hellekausi tekee sesongin rajummaksi, mutta samalla lyhentää sitä, Itämies sanoo.

Hyönteistutkija Itämiehen mukaan hyttysmäärissä voi olla suuria eroavuuksia pienilläkin alueilla. Hyttyset karttavat maastossa avoimia paikkoja ja viihtyvät metsissä, soilla ja pusikkoisilla rannoilla.

- Jos mökki on vuodesta toiseen vakiopaikalla ja seuraa ympäristöä, niin hyvin paljon voi itsekin arvioida kehitystä, Itämies vihjaisee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat