Sade varjosti Berliinin muurin juhlallisuuksia

Berliinin muurin murtumisesta on kulunut tänään 20 vuotta. Saksan liittopresidentti Horst Köhler ja liittokansleri Angela Merkel sanoivat, että 9. marraskuuta 1989 oli Saksan nykyhistorian onnellisin päivä. Tuolloin kaatui pahamaineinen Berliinin muuri.

-Tämä ei ole vain saksalaisten juhlapäivä. Tämä on koko Euroopan juhlapäivä, julisti Merkel ylittäessään Bornholmin kävelysillan Berliinissä. Hän ylitti entisen rajanylityspaikan yhdessä viimeisen neuvostojohtajan Mihail Gorbatshovin kanssa.

Itä-Saksassa varttunut Merkel kiitti Gorbatshovia tämän aloittamasta perestroikasta, joka vauhditti myös muurin murtumista ja Saksojen yhdistymistä. Hän muistutti juhlapäivänä myös monien itäsaksalaisten kokemista epäoikeudenmukaisuuksista.

- Pakkolunastetut maat on suhteellisen helppo luovuttaa takaisin, mutta menetettyä elämää, pelkoa ja surua on vaikea korvata.

Merkel sanoi pitäneensä muurin murtumista mahdottomana, ja Gorbatshov sanoi uskoneensa muurin kaatuvan vasta 2000-luvun puolella.

Dominoefekti symboloi muurin kaatumista

Vuosipäivän juhlallisuudet alkoivat kello 20 aikoihin Brandenburgin portilla. Portille oli kerääntynyt kymmeniä tuhansia ihmisiä. Juhlavieraiden joukossa oli Gorbatshovin ja Puolan entisen presidentin Lech Walesan lisäksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Britannian pääministeri Gordon Brown, Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton.

Suomea virallisissa juhlallisuuksissa edustaa pääministeri Matti Vanhanen ja Tarja Halonen.

Juhlallisuuksien aluksi valtioiden johtajat saapuivat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johdolla Brandenburgin portin läpi lännen puolelle. Myöhemmin paikallaolijat näkivät symbolisen muurin kaatamisen dominoefektinä, kun valtavat palikat kaatuivat toisiaan vasten. Muurijuhlat jatkuvat erilaisten konserttien muodossa pitkälle myöhäiseen iltaan.

Toimittaja Tapio Nurmisen mukaan sää on ollut illan aikana erittäin kylmä, mutta siitä huolimatta juhlallisuuksissa on koettu monta vaikuttavaa hetkeä.

- Brandenburgin portti hehkuu täällä Berliinin yössä hienosti valaistuna. Maailman johtajat toinen toisensa jälkeen ovat kehuneet kahdenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia. Euroopan suurinta kansantaloutta Saksaa johtaa nyt itäsaksalainen nainen, joka sai videotervehdyksen Washingtonista, Yhdysvaltain ensimmäiseltä afroamerikkalaiselta presidentiltä. Silloin täällä monella nousi kyynel silmään. Tuo hetki oli niin vaikuttava.

- Illalla portille on kokoontunut kymmeniä tuhansia, ellei jopa satoja tuhansia ihmisiä. Täällä on paljon niitä ihmisiä, jotka olivat kaksikymmentä vuotta sitten rikkomassa muuria ja ylittämässä sitä. Tänään he toivat tänne lapsiaan ja lapsenlapsiaan, Nurminen kertoo.

Katso Tapio Nurmisen raportti Berliinistä

Katso Janne Hopsun juttu

Katso Tapio Nurmisen raportti Berliinistä

Katso Janne Hopsun juttu

"Muurin murtuminen oli rauhanomainen vallankumous."

Katso Saksan Helsingin-lähetystön lehdistöyksikön päällikön Joachim Bussianin haastattelu (Huomenta Suomi 9.11.2009)

"Kansa yllätti Saksan johtajat sekä idässä että lännessä."

Katso professori Hannes Saarisen haastattelu (Huomenta Suomi 9.11.2009)

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat