Mainos

Sade- ja ukkosvaroitus länteen – ukkoskausi alkanut ryminällä

Rajut ukkoskuurot jatkuvat maan länsi- ja keskiosassa. Kesäkuussa on tähän mennessä havaittu jo lähes puolet koko kesäkuun keskimääräisestä salamamäärästä.

Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksen Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin. Näillä alueilla voi sataa tänään rankasti, yli 20 millimetriä tunnissa. Samoissa maakunnissa varoitetaan myös voimakkaista ukkospuuskista.

Viime päivien sadekuuroissa sademäärät ovat olleet paikoin runsaita. Multialla Keski-Suomessa satoi eilen tunnissa 40 millimetriä ja koko vuorokauden aikana lähes 70 millimetriä, joka vastaa koko kesäkuun keskimääräistä sademäärää. Ukkoskuuroissa rakeet ovat olleet paikoin isoja.

Rankat sateet, rakeet ja äkkitulvat taajamissa ovat mahdollisia edelleen tänään ja lähipäivinä.

– Tänään voimakkaimmat iltapäiväkuurot ovat kehittymässä Kokkola-Jyväskylä-akselille. Perjantaina ukkosia voi tulla koko Länsi-Suomessa lukuun ottamatta rannikkoa, jossa tuulee mereltä, sanoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Ukkoskuuroista huolimatta sää on suurelta osin aurinkoista ja tavanomaista lämpimämpää. Tänään etelässä on hellettä. Pohjoisessakin liikutaan 20 asteen tuntumassa.

Lämpötilat pysyvät 20 asteessa tai hieman sen yläpuolella koko maassa loppuviikon. Sade- ja ukkoskuurot ovat mahdollisia maan etelä- ja keskivaiheilla myös viikonloppuna.

Kesäkuun alun lämpötilat ovat olleet laajalti kymmenen astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Erittäin lämmin kesäkuun alkupuolisko koettiin viimeksi vuonna 2011.

Ukkoskausi alkanut vauhdikkaasti

Toukokuussa salamahavaintoja oli vielä keskimääräistä vähemmän, mutta kesäkuu on alkanut ukkosten osalta vauhdikkaasti. Salamointia on havaittu joka päivä jossain päin maata.

– Tähän mennessä on havaittu noin 16 000 maasalamaa, kun koko kesäkuun keskimääräinen luku on 35 000, sanoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Suurin vuorokauden salamamäärä tässä kuussa on eiliseltä, yhteensä 5 000 salamaa.

– Ukkoset ovat olleet rajuja, mutta melko paikallisia. Rajuimmissa ja laajoissa keskikesän ukkosissa voi vuorokaudessa tulla 20 000 salamaa, toteaa Antti Mäkelä.

Sateiden etenemistä voi seurata MTV3:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla ovat lisäksi muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet sekä tuulitiedot merisäässä.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.