Mainos

Saddamin vävy antautui, entinen tiedeministeri vangittiin

Maanpaossa toiminut oppositioryhmä Irakin kansalliskongressi (INC) kertoi tänään, että Saddam Husseinin vävy Jamal Mustafa Sultan (kuvassa) on antautunut heille ja että hänet luovutetaan Yhdysvaltain joukoille lähitunteina.

-Hän on ensimmäinen läheinen perheenjäsen, joka pidätetään, INC:n edustaja Zaab Sethna kertoi uutistoimisto Reutersille puhelimitse.

Hänen mukaansa Sultan oli ensin paennut Syyriaan, mutta INC oli suostutellut hänet palaamaan Bagdadiin.

Sultan on Yhdysvaltain etsintäkuuluttamien 55 irakilaisen listalla. Hän on listan henkilöistä kuudes kiinni jäänyt.

Myös INC:n johtaja Ahmad Chalabi kertoi Sultanin kiinniottamisesta amerikkalaiselle Fox News -televisiokanavalle . Hänen mukaansa Saddamin nuorimman tyttären kanssa naimisissa olevalla Sultanilla oli merkittävä tiedustelu- ja poliittinen rooli Saddamin hallinnossa.

Kaksi Saddamin muuta vävyä, Hussain ja Saddam Kamel, loikkasivat 1995 Jordaniaan. Heidät surmattiin seuraavana vuonna heidän palattuaan Irakiin.

Yhdysvallat kertoi lisäksi ottaneensa kiinni Irakin korkeakouluista ja tieteestä vastanneen ministerin. Hän on 43. sijalla etsintäkuulutettujen irakilaisten listalla, kertoi Yhdysvaltain sodanjohto.

-Abd al-Khalq Abd al-Gafar vangittiin lauantaina, armeijan tiedote totesi.

Egyptin ja Syyrian johtajat keskustelivat Irakista

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak ovat keskustelleet tänään Saddam Husseinin jälkeisestä Irakista Damaskoksessa.

Esillä ovat olleet myös Syyrian ja Yhdysvaltain viimeaikaiset jännitteet. Syyrian virallisen uutistoimiston Sanan mukaan neuvottelut keskittyivät "amerikkalaisten Syyriaa vastaan esittämiin uhkauksiin".

Yhdysvallat on syyttänyt Syyriaa kemiallisten aseiden kehittämisestä ja Saddamin hallituksen jäsenten suojelemisesta. Syyria on kiistänyt väitteet.

Syyrialainen Tishrin-lehti varoitti tänään, että arabimaailmassa on ollut meneillään "vaarallisia kehityskulkuja" sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Britannia miehittivät Irakin. Jotkut Yhdysvaltain hallinnossa pitävät miehitystä vain ensiaskeleena koko alueen uudelleenmuotoilussa, lehti varoitti.

Esillä Egyptin ja Syyrian johtajien neuvotteluissa oli myös tiekartan nimellä tunnettu Lähi-idän rauhansuunnitelma.

Bush: "Positiivisia merkkejä Syyriasta"

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush mukaan on olemassa "positiivisia merkkejä" siitä, että Syyria noudattaa Yhdysvaltain vaatimuksia, eikä ryhdy suojelemaan pakenevia Saddam Husseinin hallinnon jäseniä.
- Näyttää siltä kuin viesti alkaisi mennä perille, Bush sanoi osallistuttuaan pääsiäisen jumalanpalvelukseen Texasissa. Hän sanoi uskovansa Syyrian yhteistyöhalukkuuteen.

- Jos me uskomme, että joku on siellä (Syyriassa), me annamme nimen ja odotamme Syyrian hallituksen luovuttavan kyseisen henkilön, Bush jatkoi.

Bush ei vieläkään halunnut julistaa voittoa Irakin sodassa vaan sanoi, että tämä on joukkojen komentajana toimivan kenraali Tommy Franksin tehtävä. Hän arvioi kuitenkin, että "Irakin vapauttaminen tekee maailmasta rauhallisemman paikan".

Presidentti sanoi myös, ettei hän ole huolissaan Irakissa olleista mielenosoituksista, joissa on vaadittu amerikkalaisjoukkoja poistumaan. Mielenosoitukset ovat hänen mukaansa vapauden symboli.

- En ole huolissani. Vapaus on kaunista. Ja kun ihmiset ovat vapaita, he ilmaisevat mielipiteitään, hän sanoi.

Pohjois-Korean ydinohjelmasta Bush sanoo, että Yhdysvalloilla, Japanilla, Etelä-Korealla ja Kiinalla on yhdessä hyvät mahdollisuudet estää maata kehittämästä ydinasetta

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.