Mainos

Saddamin teloituksen vuosipäivä sujui rauhallisesti

Irakin entinen johtaja hirtettiin 30. joulukuuta viime vuonna. Maan turvallisuusjoukot olivat valmiustilassa mahdollisten vuosipäivään liittyvien levottomuuksien varalta. Päivä sujui kuitenkin rauhallisesti.

Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin teloituksesta tulee tänään kuluneeksi tasan vuosi.

Saddam Hussein hirtettiin 30. joulukuuta viime vuonna, kolme vuotta sen jälkeen, kun hänet löydettiin piileskelemästä maakuopassa lähellä Tikritin kaupunkia.

Erityistuomioistuin langetti Husseinille kuolemantuomion rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Vuosipäiväksi odotettiin levottomuuksia

Saddam Husseinin teloituksen vuosipäivä sujui Irakissa ilman suurempia levottomuuksia.

Entisen diktaattorin teloitus herätti vuosi sitten voimakkaita reaktioita Irakissa ja maailmalla. Kuoleman vuosipäivä ei kuitenkaan enää juuri näkynyt irakilaisten arjessa. Esimerkiksi irakilaiset sanomalehdet tuskin mainitsivat tapahtumaa.

Saddamin kannattajia kokoontui odotetusti Awjan kylään maan keskiosassa, missä entinen diktaattori syntyi ja mihin hänet on myös haudattu. Surijat toivat kukkia Saddamin hautapaikalle sekä lausuivat Koraanin säkeitä.

Monet pohtivat entisen johtajansa haudalla, miten Irakin olot ovat kehittyneet Yhdysvaltain ja sen johtaman liittouman kaadettua Saddamin hallituksen keväällä 2003.

- Vuosi on kulunut johtajamme kuolemasta, mutta mitään myönteisiä muutoksia ei ole tapahtunut. Asiat ovat huonommin kuin ennen - nyt meitä hallitsevat Iran ja Yhdysvallat, sanoi Tikritin kaupungista Saddamin haudalle matkannut 38-vuotias Adnan Jassim.

Saddamin kuvia ilmestyi vuosipäivän aamuna ympäri Awjan kylää. "Me kostamme presidentti Saddam Husseinin puolesta" luki puolestaan rakennusten seinissä Saddamin tärkeässä tukikaupungissa Tikritissä. Entisen johtajan kuvia ja iskulauseita ilmestyi myös sunnimuslimien asuinalueille pääkaupungissa Bagdadissa.

Irakin turvallisuusjoukot oli määrätty jo eilen täyteen valmiustilaan väkivaltaisuuksien pelossa. Tikritiin ja Baijin tärkeään öljykaupunkiin julistetut ulkonaliikkumiskiellot kuitenkin peruttiin myöhemmin. Ulkonaliikkumiskielto pysyi silti voimassa Tikritin lähellä sijaitsevassa Dawrin kaupungissa.

Saddamin avustajiakin saatu oikeuden eteen

Monet Husseinin läheisistä avustajista ja liittolaisista on entisen esimiehensä tavoin teloitettu, heidän joukossaan entinen varapresidentti Taha Jassin Ramadan ja pelätyn tiedustelupalvelun Muhabaratin johtaja, Saddamin velipuoli Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti.

Sen sijaan Kemikaali-Alina tunnetun Ali Hassan al-Majidin ja kahden muun pääsyytetyn kuolemantuomioita ei ole vieläkään pantu täytäntöön. Viivytysten taustalla on ollut milloin islamilaisten pyhä paastokuukausi ramadan, milloin kiistat erityistuomioistuimen tuomiovallasta.

Yhdysvaltain varaulkoministeri John Negroponte sanoi vieraillessaan viime kuussa Bagdadissa, että tuomitut pysyvät amerikkalaisjoukkojen hallussa, kunnes kiistat on ratkaistu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.