Mainos

"Saddamin poikien kuolema poliittinen voitto Bushille"

Saddam Husseinin poikien kuolemaa pidetään Yhdysvalloissa poliittisena voittona. Liittouma ilmoitti poikien saaneen surmansa eilen rajussa tulitaistelussa.

Liittouman mukaan Saddam Husseinin pojat Uday ja Qusay surmattiin eilen Pohjois-Irakissa.

Amerikkalaisten asiantuntijoiden mielestä Saddam Husseinin poikien Udayn ja Qusayn kuolema on suuri poliittinen voitto Yhdysvaltain presidentti George Bushille. Tapauksen odotetaan heikentävän aseellistaa vastarintaa Irakissa.

Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan ole samaa mieltä, sillä vastarinnan arvellaan olevan yksittäisten ryhmittymien, ei Saddamin kannattajien toimintaa. Ryhmittymät vastustavat amerikkalaisten hallintoa maassa mutta eivät halua Saddamia takaisin valtaan.

Tämän hetken suurimmaksi haasteeksi asiantuntijat arvelevat Udayn ja Qusayn kuoleman todistamisen maailmalle, erityisesti irakilaisille ja muulle arabimaailmalle. Liittouman mukaan pojat kuolivat eilen illalla kiivaassa yhteenotossa Mosulin kaupungissa Pohjois-Irakissa, jossa kaikkiaan neljä irakilaista sai surmansa. Surmansa saaneet olivat aiempien tietojen mukaan Saddamin hallinnon korkea-arvoisia virkamiehiä.

Liittouman edustajien mukaan tulitaistelussa surmattujen poikienruumiit on tänään kuljetettu Bagdadin kansainväliselle lentokentälle.

Blair: Suuri päivä uudelle Irakille

Britannian pääministeri Tony Blair kiitteli vuolaasti tietoja Saddam Husseinin poikien Udayn ja Qusayn kuolemasta. Blairin mukaan kyseessä on "suuri päivä uudelle Irakille".

- Nämä kaksi henkilöä johtivat hallintoa, joka oli turvallisuusuhka aseohjelmiensa vuoksi, mutta myös vastuussa tuhansien irakilaisten kiduttamisesta ja tappamisesta, kuten joukkohaudat osoittavat, Blair sanoi.

- Heidän kuolemansa juhlinta Irakissa osoittaa, kuinka pahoja he olivat, hän jatkoi.

Aiemmin eilisiltana Britannian ulkoministeri Jack Straw, Irakin väliaikaishallinnon johtaja Paul Bremer sekä Valkoinen talo ilmaisivat tyytyväisyytensä Saddamin poikien kuolemasta. Ulkoministeri Straw sanoi tapauksen antavan lisää uskoa irakilaisten tulevaisuudelle.

Hän painotti, että Saddamin pojilla oli mahdollisuus antautua liittouman joukoille, mutta molemmat kieltäytyivät tästä. Straw'n mukaan he olivat aktiivinen osa Saddamin hirmuhallintoa. Bremer luonnehti tapahtunutta hyväksi uutiseksi sekä irakilaisille että liittouman sotilaille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Aamu-uutiset 23.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.