Mainos

Saddamin oikeudenkäynti käsillä

Irakin tuomarineuvosto aikoo aloittaa Saddam Husseinin ensimmäisen oikeudenkäynnin lähipäivinä. Saddam on ollut vangittuna joulukuusta 2003 lähtien.

Irakilainen erikoistuomioistuin on nostanut ensimmäiset syytteet entistä presidenttiä Saddam Husseinia vastaan. Oikeudenkäynti saattaa alkaa lähipäivinä, kertoo päätutkintatuomari Raed Jouhi.

Ensimmäiset syytteet koskevat yli 140 shiiamuslimin surmaamista Saddamin hallintokaudella vuonna 1982. Syytteen mukaan Saddam oli yritetty salamurhata Dujailin kylässä pääkaupungin Bagdadin pohjoispuolella, minkä jälkeen Saddam surmautti kylän asukkaita. Joulukuussa 2003 vangitun Saddamin ohella syytteet on nostettu kolmea muuta hänen hallintonsa jäsentä vastaan.

Jos Saddam todetaan syylliseksi, hänet saatetaan tuomita kuolemaan jo ennen kuin häneen kohdistuvia muita, huomattavasti raskaampia rikosepäilyjä ehditään käsitellä tuomioistuimessa.

Saddamia epäillään useista joukkomurhista, joiden tutkinta on edelleen kesken. Saddamin epäillään esimerkiksi syyllistyneen kansanmurhaan ja sotarikoksiin muun muassa kurdialueilla vuosina 1987-1988 ja Persianlahden sodan jälkimainingeissa 1991. Tuolloin sekä kurdit että shiiat nousivat kapinaan, joka murskattiin verisesti.

Päätutkintatuomari Jouhin mukaan muiden rikosten tutkinta valmistunee "lähiviikkoina", mutta esimerkiksi Irakista löydetyistä yli 200 joukkohaudasta vain muutamia on ehditty tutkia perusteellisesti. Tutkijoiden työtä vaikeuttaa varsinkin Irakin kaoottinen tilanne.

Viikonloppuna yli 100 ihmistä on kuollut ja yli 300 loukkaantunut parissakymmenessä pommi-iskussa eri puolilla maata, laskee uutistoimisto AFP.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.