Mainos

Saddamin oikeudenkäynnissä kuultiin kurdien joukkomurhista

Noin 180 000 Irakin kurdin arvioidaan saaneen surmansa vainoissa vuosina 1987 ja 1988.

Irakin entisen johtajan ja kuuden muun syytetyn oikeudenkäynti on jatkunut ilman syytettyjen puolustusasianajajia, vaikka näiden piti olla mukana istunnossa. Saddamin puolustus on kuluneen kuukauden aikana useaan otteeseen boikotoinut istuntoja väittäen Irakin hallituksen toimien vaarantavan oikeudenkäynnin riippumattomuuden.

Saddam Husseinin joukot tappoivat sadoittain kurdeja ja hautasivat heidät joukkohautoihin aavikolla, kertoi nimettömänä esiintynyt kurditodistaja tänään oikeudenkäynnissä.

Todistajan mukaan hänet ja kymmenet muut kuljetettiin vankileiriltä kuorma-autoilla aavikolle, missä vankeja alettiin ampua joukkohautoihin. Todistajan onnistui paeta ja hän näki pakomatkansa aikana kymmeniä avoimia joukkohautoja, joissa oli satoja ruumiita.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki sanoo toivovansa, että oikeusprosessit Saddamia vastaan saataisiin loppuun nopeasti ja Saddam tuomittaisiin kuolemaan.

Saddamille vaaditaan rangaistusta kansanmurhasta. Arviolta 180 000 Irakin kurdin lasketaan saaneen surmansa vainoissa vuosina 1987 ja 1988. Syytteen mukaan kurdeja surmattiin tuhansittain muun muassa myrkkykaasulla.

Syytettyjen joukossa on myös Kemikaali-Alina tunnettu Saddamin serkku. Enimmäisrangaistus syytteistä on kuolemantuomio.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.