Mainos

Saddamin avustajien teloitus siirtyi

Irakin tiedustelupalvelun entisen päällikön ja entisen vallankumoustuomioistuimen tuomarin teloittaminen siirtyy sunnuntaiksi kansainvälisen painostuksen vuoksi. Saddamin hirttovideon kuvaamisesta on puolestaan pidätetty lisää epäiltyjä.

Kaksi Saddam Husseinin aikaista irakilaisviranomaista hirtetään shiialähteen mukaan sunnuntaina. Kuolemantuomiot oli alun perin tarkoitus panna täytäntöön tänään, mutta teloituksia siirrettiin viime hetkellä.

- Tietääkseni teloitukset tapahtuvat sunnuntaina, jos päätöksistä pidetään kiinni, sanoi shiiakansanedustaja Bahaa al-Araji. Hän edustaa vaikutusvaltaisen shiiajohtajan Muqtada al-Sadrin ryhmittymää.

Irakin hallituksen mukaan teloituspäivää ei ole vielä lyöty lukkoon. Pääministeri Nuri al-Malikin avustaja kertoi nimettömänä, että teloituksia lykättiin kansainvälisen painotuksen takia.

Muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour vaativat eilen Irakin presidenttiä Jalal Talabania estämään teloitukset.

Hirttämistä odottavat Saddamin velipuoli ja entinen tiedustelupalvelun päällikkö Barzan al-Tikriti sekä Irakin vallankumoustuomioistuimen entinen puheenjohtaja Awad al-Bandar. Heidät tuomittiin Dujailin shiiakylän lähes 150 asukkaan verilöylystä 1980-luvulla.

Useita vartijoita pidätetty hirttovideon vuoksi

Irakin poliisi on ilmoittanut pidättäneensä useita vartijoita epäiltyinä Saddamin teloituksen kuvaamisesta. Kuuluisteluissa on ollut ainakin kaksi oikeusministeriön turvamiestä, jotka olivat seuraamassa entisen diktaattorin hirttämistä.

Videolla teloittajat pilkkaavat Saddamia, mikä on järkyttänyt varsinkin maan sunnimuslimeja. Tuhannet sunnit ovat osoittaneet vihaansa marssimalla eri puolilla Irakia. Ihmisiä on kerääntynyt myös Saddamin hautapaikalle lähelle Tikritiä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.