Mainos

Saddamilla näyttävät 60-vuotisjuhlat

Irak juhli näyttävästi 60 vuotta täyttänyttä johtajaansa Saddam Husseinia. Saddamin kotikaupungissa Tikritissä kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat paraatiin ja vannoivat presidentille ikuista uskollisuutta. Viralliset lehdet täyttyivät runoista ja jutuista, joissa johtajaa kiitettiin "Jumalan siunaukseksi".

Maan pääkaupungissa Bagdadissa kovaäänisistä kaikui: "Siunattu olkoon syntymäpäiväsi, rakas johtajamme. Ottakoon Jumala meidän ikävuosistamme ja lisätköön sinun elinvuosiisi".

Televisiossa näytettiin kuinka Saddam kierteli maaseudun kouluja, vieraili yliopistoissa ja tapasi sotilaita. Saddamin pojan Udayn johtama Shebab-televisio oli muuttanut nimensä Syntymäpäivä-tv:ksi, joka esitti koko päivän erikoisohjelmia Saddamin kunniaksi.

Irakin radiossa lapset lauloivat "Paljon onnea, Isä Saddam", ja televisio näytti kuvia beduiineista, jotka vakuuttivat lauluissaan, että irakilaiset rakastavat Saddamia eivätkä hyväksyisi ketään toista johtajakseen.

Olinpaikka salainen

Vaikka "ikuisesti nuorta" johtajaa juhlittiin laajasti koko maassa, itse syntymäpäiväsankari ei näyttäytynyt julkisesti. Saddamin olinpaikka pidetään aina salassa turvallisuussyistä.

Saddam lienee ollut erikoisen tyytyväinen syntymäpäivänään tänä vuonna, sillä Irak on pystynyt näpäyttämään verivihollistaan Yhdysvaltoja kahdesti lennättäessään pyhiinvaeltajia Saudi-Arabiaan ja noutaessaan heidät sieltä. Irakilaishelikopterit rikkoivat näin Yhdysvaltain aloitteesta julistettua lentokieltoa, joka on voimassa maan etelä- ja pohjoisosissa.

Saddam on lisännyt arvostustaan kotimaassaan myös solmimalla YK:n kanssa sopimuksen, joka mahdollistaa irakilaisen öljyn myynnin maailmanmarkkinoilla ensi kertaa sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan.

Saddam onkin osoittautunut todelliseksi selviytyjäksi kerta toisensa jälkeen. Hänet karkotettiin Irakista vuonna 1963, mutta jo viisi vuotta myöhemmin hän auttoi Baath-puolueen valtaan Bagdadissa. Hänestä tuli varapresidentti vuonna 1968, ja maan johdossa hän on ollut vuodesta 1979.

Pakotteet säilyvät

Yhdysvaltain entinen apulaisulkoministeri Robert Pelletreau arvioi tänään, että Irakin-vastaiset pakotteet pysyvät voimassa niin kauan kuin Saddam Hussein hallitsee Irakia.

Yhdysvallat on hänen mukaansa vakuuttunut, että Irakin joukot olisivat pian taas Kuwaitin rajalla, jos pakotteet kumottaisiin tai Yhdysvallat vähentäisi joukkojaan alueella.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.