Saddamia vastaan nostetaan 12 syytettä

Rikosten joukossa ovat muun muassa kemikaalihyökkäys Halabjan kurdikylään 1988, vuoden 1991 shiiakapinan väkivaltainen kukistaminen sekä hyökkäys Kuwaitiin 1990.

Irakin hallitus ilmoitti tänään, että se nostaa Saddam Husseinia vastaan 12 syytettä rikoksista ihmisyyttä vastaan, vaikka mahdollisia tapauksia Saddamia vastaan olisi peräti 500.

- Olemme varmoja siitä, että 12 aukottomasti dokumentoitua syytettä riittävät varmistamaan Saddamille ankarimman mahdollisen tuomion, Irakin hallituksen edustaja Leith Kubba sanoi uutistoimisto AFP:lle.

- Emme katso tarpeelliseksi tuhlata aikaa satojen rikosten tutkimiseen.

Keväällä 2003 syrjäytetty Saddam joutuu vastaamaan oikeudessa kaksi vuosikymmentä kestäneen valtakautensa aikana tapahtuneista rikoksista ihmisyyttä vastaan. Rikosten joukossa ovat muun muassa kemikaalihyökkäys Halabjan kurdikylään 1988, vuoden 1991 shiiakapinan väkivaltainen kukistaminen sekä hyökkäys Kuwaitiin 1990.

Irakissa vangittuna oikeudenkäyntiä odottava entinen diktaattori saattaa saada teoistaan kuolemanrangaistuksen. Tuomioistuimen puheenjohtajana toimiva tuomari kertoi eilen, että Saddamin oikeudenkäynti alkaa kahden kuukauden kuluessa.

Valtava bunkkerilöytö

Yhdysvaltain sotilaat ja Irakin turvallisuusjoukot jatkavat taisteluja kapinallisjoukkoja vastaan. Tänään joukot löysivät al-Anbarin maakunnasta Bagdadin länsipuolelta suuren maanalaisen bunkkeriverkoston sekä asekätkön. Suurin bunkkeri on kallion sisään louhittu, leveydeltään 170 metriä leveä ja pituudeltaan 275 metriä.

Täysin kalustetut asuintilat ja keittiöstä löytyneet tuoreet ruokatavarat viittaavat siihen, että Irakin kapinalliset ovat käyttäneet bunkkereita aivan hiljattain. Viimeisten kolmen päivän aikana joukot ovat löytäneet lisäksi useita asekätköjä al-Anbarin maakunnasta.

Norjan uutistoimisto NTB uutisoi tänään, että tuhannet irakilaiset lääkärit ovat paenneet levottomasta Irakista sen jälkeen kun Yhdysvallat hyökkäsi maahan. Lääkärit ovat pelästyneet muun muassa sieppauksista, jotka ovat päätyneet usein kuolemaan.

Irakissa yritetään parhaillaan estää huippuosaajien ulosvirtausta tuplaamalla yliopisto-opettajien palkat. Myös opettajat pelkäävät turvallisuutensa puolesta, sillä YK:n mukaan ainakin noin 50 heidän kollegaansa on tapettu viimeisten kahden vuoden aikana.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat